Tynnribbe

Úgy döntöttünk, hogy bár a hagyományos karácsonyi ebédünket nem esne jól variálni csak mert másik országban lakunk, azért az ünnepig elvezető hetekben megpróbáljuk végigenni a norvégi menüt, kicsit kíváncsiságból, kicsit azért, hogy legyen fogalmunk a helyi specialitásokról.

Kényelmes nép lehet ez a helyi, mert nagyon sok mindent meg lehet találni a boltban “sütéskész” állapotban, készen előfűszerezve. Nem ritkán még a sütésálló tálka is mellékelve van, tényleg kimondottan annyi az ember dolga, hogy betolja a lerbe és várja a finom illatokat. Otthon is lehet persze pácolt, félkész cuccokat kapni a boltokban, de olyat még nem láttam, hogy a disznósültet valaki előfűszerezte volna. Márpedig a tynnribbe igazából az – disznóoldalas. Ilyen formában kapható az üzletben – egészben, készen fűszerezve és pirulásra-készen, bevagdosva:

Tynnribbe - norvég disznó-oldalas, sütésre készen, csomagolva.
Sütéshez előkészített tynnribbe.

A csomagoláson lévő utasításokat elég könnyen ki lehet bogozni, de azért tutira akart menni István – a vasárnapi ebéd főszakácsa – és beírta a lényeges infót a Google Translate-be. Elég jó magyarosra fordította, meg kell hagyni.

Norvég szöveg - Google Translate magyar nyelvre.

Így aztán belátása szerint sütötte végül és tökéletes lett az eredmény. Ilyen könnyen elkészíthető ételek jól jönnek a mindennapokban s még az ünnepnapokon is. Nagyon hasonlított a hús íze a mi hagyományos disznósültünkre, bár a csontos-zsíros részekből otthon nem szoktam sültet készíteni. Mivel nem esszük meg a zsírosabb falatokat s nem kellene megenni a bőrt sem róla (koleszterin stb… ), elég sok része megmarad, így nem túl gazdaságos végül is számunkra ezt a fajta húst megsütni. De ízre, krumplipürével s otthoni savanyúsággal ízbomba, valóban. Jófejségből mellékelek egy fotót a végeredményről is.

Tynnribbe - sült disznóoldalas norvég módra.
Sült tynnribbe

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.