Running for weight loss – A futó applikáció!

Az új munkahelyem felé menet útba esett egy tornaterem. És időközben rájöttem, hogy nincs az a diéta, ami eredményesen örökké megtartható, ha nem támasztom alá némi mozgással. És titokban készülök maratont is futni. Nem idén és nem jövőben, de mindenképp nyugdíjaskorom előtt. És még szembe is jött velem ez az eddig számomra ismeretlen futós applikáció… Megtetszett a sok választható program. Kezdőknek is van opció, sőt nagyon kezdőknek is. Az elmélet az, hogy intervallum-futásokkal nem csak a kardió része működik az edzésnek, hanem a zsírégetés is beindul, az állóképesség pedig automatikusan fejlődik.

Hát gondoltam egy merészet egy januári napon és reggel összecsomagoltam a tornazsákomat, irodából hazafele pedig benyitottam a terembe. Végül is nem volt annyira fájdalmas az első lépés a futópadon. Arra gondoltam, hogy kezdhetném a “semennyire se tudok futni” szintnek a könnyebb verziójával, de szerencsére utolsó pillanatban a “kanapépityóka vagyok és még életemben nem futottam” leírású szégyenletesen béna embereknek való legeslegalapabb opcióra váltottam. Ez úgy kezdődik, hogy futsz egy percet, sétálsz kettőt, majd futsz kettőt, sétálsz hármat, az edzések mindig cirka fél órásak. Bár ezt legalább végig tudtam csinálni, de kellett a motiváció és izzasztó volt nagyon. A fejlődés viszont tényleg alkalomról alkalomra látványos volt. Habár az elején keménynek tűnt az egy percnyi (!) folyamatos futás, két hét múlva már 5-6 perceket sikerült lehúzni, miközben sosem éreztem azt, hogy könnyedén menne a dolog és gondolom épp ez a haladás kulcsa. Végül a 4 hetes programot 6 hét alatt tudtam befejezni (olykor a heti 3 edzés sem fért bele a rohanó hétköznapokba), de elértem a “lazán szaladok 15 percet” nagyon kezdőnek hangzó szintet, ami számomra elképesztő eredmény. Ez nagyjából 3 km.

Nagyon vártam különben azt a sorsfordító pillanatot, amit 3 hét utánra szoktak jósolni, mert tán ennyi idő kell ahhoz, hogy az ember valamihez (akár a rendszeres mozgáshoz) hozzászokjon, és minden átváltson csillámpónissá, de nem jött el az áttörés. Minden olyan délelőttöt, amikor tudtam, hogy iroda után megyek futni, azzal töltöttem, hogy tudat alatt alkudoztam magammal, hogy miért is halasszam az egészet inkább holnapra. Nagyon kellemetlen dolog. Aztán elindulsz… ha már leparkoltál a környéken, akkor nyilván elvánszorogsz a tornateremig, ha már ott vagy átöltözöl, ha már átöltöztél elcammogsz a futópadig, s ha már száguld alattad a szalag, akkor muszáj tenned egyik lábad a másik után. Kábé ez a módszer vált be nekem, semmi egyéb nem motivált. Nyilván az eredménynek örülök.

Összefoglalván, kitavaszodott és épp most ideális minden körülmény, lehet futni a szabadban. Ha belevágnál, bármilyen szinten tartasz, nagyon ajánlom ezt a Running for weight loss nevű ingyenes, de viszonylag sok pénzért hasznos dolgokkal bővíthető alkalmazást. Amikor eldöntöm, hogy ismét gyúrni fogok legalább a félmaratonra, biztos visszatérek hozzá. Most épp másfele sóhajtozom… arról is írok hamarosan. Csak még nagy optimistán várom az áttörést.

Ha ismersz még nagyon hasznos, és igazán profin felépített futós vagy bármilyen fitnesz alkalmazást, oszd meg velünk! Ha dicséred, szívesen kipróbálom. 🙂

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.