A gyerek és a neve

A múlt havi Házasság Hete kapcsán jelent meg ez a cikk a neten s osztották meg sokan unos-untalan a facebookon, mert valóban szép, szakértői üzenetet hordoz. Klikk! A kedvenc idézetem, amely kapcsán szerencsére egyik élő példa ugrik a másik után a lelki szemeim elé:

“Egy megfigyelés: akik boldog házasok, azok nem kérkednek vele. Nem raknak ki óránkét a közösségi oldalakra képeket és nincsenek hivalkodó megnyilvánulásaik. Akik jól megvannak, azok nem mesélnek annyit a kapcsolatukról, nem akarják bizonygatni, hogy tökéletes. Egy kiegyensúlyozott házasságban oldottak a párok, olyan emberek, akik megértőek egymással, akik szövetségesek. Minden, ami valódi, az nem igényel csomagolást.”

Most mégsem erről szeretnék írni, hanem egy apró észrevételről, mely Dr. Almási Kitti neve kapcsán mindig beugrik. Évek óta hivatkoznak rá a Nők Lapjában, folyamatosan olvasni mindenfelé az írásait, előadásokat tart, a youtube-on több videója is megtekinthető. Felnőtt, szakmailag hiteles, szimpatikus klinikai pszichológusról van szó s ez ki is derül, ha az ember veszi a fáradtságot és utánanéz. De ha csak a nevét hallod? Egyszerűen képtelenség valakit komolyan venni egy ilyen keresztnévvel. A Kitti név hallatán az első dolog, ami beugrik, az egy aranyos, copfos, mosolygós 5 éves óvodás és ettől semmilyen úton-módon nem sikerült az elmúlt években eltekinteni.

Egy újabb példa arra, hogy nagyon nagy hibát követünk el mi, szülők, amikor világvége cuki nevet adunk a világvége cuki kisbabánknak. Még úgy is gáz, mint ahogy mi csináltuk, hogy csak a becenevük édibédi aztán jó eséllyel rajtuk ragad a következő hatvan évre. Pintyő nénikről mindannyian hallottuk már. Csakhogy ők legalább amikor kiadnak egy szakmai cikket vagy megtartanak egy előadást egy konferencián, akkor tisztességesen aláírhatják a “felnőtt” nevüket. De akinek az igazi keresztneve Angyalka vagy Evetke??? A különleges nevek korszakát éljük, amikor az a legmenőbb, ha a fiúnknak kengurunevet adunk. Vajon belegondolnak ezek a szülők, hogy ők szívesen leélnék az életüket kiejthetetlen keresztnevekkel, melyekről a legtöbben (mily műveletlenek vagyunk…) azt sem tudjuk hallás után eldönteni, hogy fiú-e vagy lány aki viseli? Nagyon nehéz feladat a gyerekednek nevet választani. Amikor a sajátodról van szó, hirtelen egyik sem elég méltó. Én mégis azt mondom, hogy tán nem a divat kellene ezt diktálja, hanem inkább a nemzeti, családi hagyományok. És persze a magyar nyelv csodálatos dallamossága. 🙂

Egy hozzászólás Új írása

  1. bikmakk szerint:

    Pont a minap beszelgettunk errol a csaladtagjaimmal!Teljesen egyetertunk Veled!Testuletileg..:))))

    Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.