Amikor Kelet-Európába a termékek alja kerül

Ekkor:

Egész héten ez volt a téma az újságokban: ugyanolyan márkanév alatt Kelet-Európába silányabb minőségű terméket szállítanak a multicégek. Most konkrétan épp az élelmiszerek körül forog a botrány, de nyílt titok, vagy nem is titok, hogy minden más itthon kapható termék gyengébb minőségű.

Elég csak szétnézni a nagyobb városokban: mindenhol találni egy jól működő “Germany Shop”-pot. Ha megéri nekik ide nápolyitól elkezdve a szappanig mindent elhozni, a főtéren üzlethelyiséget bérelni és feláron továbbadni, akkor el lehet képzelni, hogy mennyivel olcsóbbak “németben” a dolgok. Szóval a klasszikus kifogás, hogy Kelet-Európában kevesebbet fizetnek az emberek a joghurtért ezért persze, hogy nem várhatják el a nyugati minőséget, egyáltalán nem állja meg a helyét. 3 dolog jut erről eszembe:

  1. Amikor eljöttek anno tapasztalat-cserére a németországi anyavállalttól a munkatársaink Kolozsvárra, akkor még egy csokoládét sem vettek az otthoniaknak mondván, hogy nyugati márkákkal van tele az üzlet, de minden drágább, mint otthon. Minek vegyék meg? Közben tapasztalatból is kijelenthetem: a drágább román Milka vizet sem vihet az olcsóbb németnek.
  2. A régi munkahelyemen a főnököm, akinek a szülei Németországban laknak és viszonylag gyakran látogatta őket, mindig felajánlotta, hogy szívesen hoz nekem onnan ob-t, mert annyival olcsóbb, hogy a fél utcát itthon ő látja el ilyenkor, mindenki hozat. Tekintsünk el a helyzetkomikumtól és vonjuk le a következtetést. Bár nem próbáltam, de ha feltételezzük, hogy a német ob nem jobb mint a román ob, akkor is tény, hogy jelentősen olcsóbb.
  3. Ajándékba kaptam tavaly két üveg vanília illatú, egyáltalán nem világhíres, valószínűleg valami sajátmárkás német öblítőt. A törülközőim két használat után kétszer olyan vastagok voltak összehajtogatott állapotukban, mint korábban, a román Lenor-tól. Illatos volt az összes és puha. Azóta is lesem az alkalmat, hogy ilyet szerezzek még.

Akkor mi ez a sok hülyeség az újságban arról, hogy Kelet-Európában mások az igények, hogy a minőséget nem vagyunk hajlandók megfizetni és hogy semmilyen törvény nincs arra, hogy ugyanazon név alatt ugyanolyan terméket kellene mindenhol forgalmazni mert ugye az ízlések is országonként változnak?! Ezt a dumát ugyan senki be nem veszi! Szégyelljék magukat, amiért hülyének néznek!

u.i. Van ám megoldás: a Merkúrból s a piacról kell vásárolni. A pénzünkkel szavazunk.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.