Az apróságok is sokat számítanak a szülés utáni depresszió elkerülésében

Szerencsésnek érzem magam amiért egyik gyerekem születése után sem kellett megküzdenem a depresszióval. Persze, hogy voltak hormonális ingadozások, és persze, hogy többször is éreztem mélységesen elkeserítő tehetetlenséget, de ezek még mindig eltörpülnek az igazi, betegségnek számító szülés utáni depresszióhoz képest.

Arra is jól emlékszem, hogy a Pocokkal otthon töltött harmadik év végére már nagyon nehezen jöttem ki magammal. Az állandó ambivalencia – a gyerekemnek az a legjobb, ha velem lehet vs. az életemet a lakásunk körüli 1 km-es körzetben töltöm és nincsenek felnőtt beszélgetéseim pláne az istvántalan mindennapokban – lassan felemésztette a vidámságomat. A lejtőről az ovi megkezdése és az új munkahely fordított vissza.

Az utóbbi időben sok cikk jött velem szemben ebben a témában, a legjobban mégis ez a New York Times-ban megjelent tetszett, melyben egy anyuka arról ír, hogy a városban, ahol élnek létezik egy baba-mama mozi, mely heti egyszer szuper kikapcsolódást nyújt a kisbabájával otthon ülő anyukák számára. Úgy alakították ki, hogy ne arról szóljon, hogy az anya vesz részt valami babás tevékenységen, hanem a szülő élvezze elsősorban az ottlétet, miközben adottak a feltételek arra, hogy a gyerekét is magával vigye és szükség szerint ellássa. Nincs sötét a teremben és lehet szoptatni, pelenkázni, etetni és a film sem üvölt. A jegy pedig töredéke a teljes árnak, így a legtöbben megengedhetik maguknak ezt a heti egyszeri luxust. A legjobb benne, hogy nem ám valami mesefilmet vagy összeborulós gyerekfilmet vetítenek ilyenkor, hanem bizony a legutóbbi, legfrissebb, felnőtteknek szánt hollywoodi csoda-mozikat. A cikk írója szerint ez a heti egyszeri biztos kimozdulás mentette meg őt, akinek a férje egész nap dolgozott, a családjaik államokkal odébb laktak és a barátaik közül senkinek sem volt gyereke és mindenki naphosszat rohant, attól, hogy végül depresszióssá váljon.

Azt leszámítva, hogy szerintem ez zseniális ötlet, melyet kormányrendelet szerint kellene minden városban megvalósítani (az Arta moziban még adottak is lennének a feltételek), ki lehetne gondolni egyéb, kismamák számára nyitott, nem babás tevékenységeket is, mert ezek bizonyítottan segítenek kikapcsolódni. Lehessen babával részt venni rajtuk, mert délelőtt nincs is kire hagyni, de nem is tudnának a még szoptatott csecsemőtől elszakadni az anyukák, de ne a babáról szóljon a történet, hanem az édesanyáról. Persze, jó a babúszás és a babamasszázs, de ott sem folyik egyéb, csak a gyerek ekkor evett s akkor böfizett s jaj de hasfájós. Olyasmire gondolok, ami a szülő lelkének tesz igazán jót. Ötleteljünk! S lehetőleg valósítsuk is meg. Mert ha meghúzzuk a vonalat, a gyereknek az összes fejlesztő tevékenységnél sokkal többet számít az, hogy kiegyensúlyozott az édesanyja és ezért nagyon tudja szeretgetni.

Nekem hirtelen a hordozós Zumba jutott eszembe, mint létező szuper iniciatíva. Az AMA Learning Centerben tartják egy ideje, hetente tán. Szerintem a mozgás és a jó zene egészen biztosan eléri a fent említett mozi jótékony hatását. Ismersz még hasonló lehetőségeket?

Egy hozzászólás Új írása

  1. Imola szerint:

    Természetesen nem nálunk, de pl. Békéscsabán van babás spinning, háti hordozóban elnézelődik/szundít a baba, anya meg közben tekerheti a szobabringát kedvére. De én esetleg kézműves foglalkozást is el tudnék ugyanígy képzelni.

    Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.