A hosszított program előnyeiről

Nagyjából az osztály fele marad végül délutáni programra a tanító nénivel és Pocok nagyon szereti. Ez már önmagában elég arra, hogy ne bánjam meg, hogy én is hagyom négyig.

Tényleg igaz, amivel a tanító néni biztatott, a házi feladatokat megoldják helyben. Bár a héten két nap háromkor el kell hoznom, hogy négyre elérjünk úszni, így néha adódik otthoni munka, de Pocok már felvette a suliban tanult ritmust és egész ügyesen boldogul. A legnagyobb előny a román nyelv tanulásában nyilvánul meg. Más iskolába járó elsős gyermekek szüleitől hallottam, hogy beváltotta ez a projekt a hozzá fűzött rémálmokat: estébe nyúlóan szajkózzák napról napra az újabb tíz-tizenöt szót, melyeket természetesen a gyerekek képtelenek megérteni, elraktározni. Ezzel kapcsolatban vannak kellemetlen emlékeim a saját gyermekkoromból, amikor sírok, mert nem tudom megjegyezni, hogy a függöny az perdea. Pedig első osztályos koromra már tisztességes román szókinccsel rendelkeztem, hiszen a barátaim felével a lépcsőház körül nem az anyanyelvemen beszélgettem. Ehhez képest mi még egyszer sem románoztunk Pocokkal, aki énekeket tud, egyszerű mondatokat motyog… látványosan halad. A tanító néni nagyon komolyan veszi ugyanis ezt a tantárgyat, mert tudja, hogy a saját munkáját könnyíti vele. Minden nap a románnal kezdik a tanulást és befejezésképpen négy előtt még legalább egyszer újra átismétlik. Az pedig, hogy ezt a terhet levette a vállunkról, minden pénzt megér.

Persze a hosszított program nem ingyenes, ha az volna, talán többen élnének vele. 140 lej jár havonta a tanító néninek és ezen felül napi 8 lej az ebéd, ami igazából egy fél napi menüt jelent a Discordia nevű étteremből viszont nagyon finom és jóllaknak tőle. A desszertet minden nap hazahozza a haplás anyjának az egyáltalán nem édesszájú, aranyos gyermekem és az is mindig fincsi. És igen, estére nagyon fáradt és álmos mindig Pocok, nem tűnt el nyomtalanul a déli alvás. Viszont igyekszünk korábban feküdni és ez így némileg kompenzálódik.

Összességében a hosszított program remek döntés volt, talán tükrözi azt, hogy alapos dokumentálódás után hoztuk meg. Nyilván a minőségén legtöbbet a tanító néni hozzáállása tud javítani vagy rontani, de én szívből ajánlom, hogy ha tehetitek, próbáljátok ki!

Megjegyzés: Ha teljes munkaidőben dolgoznék, négykor és pláne péntekenként a rövid napon háromkor, esélytelen lenne kihalásznom Pocokot a suliból. Nyilván ez is megfontolandó, hogy van-e egyáltalán valaki, aki délután a gyerek után tud menni az első pár évben. Nehéz a későig dolgozó szülőknek, nekik a négy óra sem igazán megoldás. Egyebek mellett ezért sem mehetek és nem is megyek vissza több mint 6 órában az irodába.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.