Azok a színvonalas falunapok

Ekkor:

Ha azt hallja az ember, hogy itt-ott falunapokat szerveznek, az első reakció többnyire az, hogy szörnyen gáz lesz a program, jó esetben fellép a szomszéd község rezesbandája és playbackel Bunyós Pityu, tehát oda menjen az, aki ott lakik, én biztos nem (megjegyzem, hogy a Vásárhelyi Napok hivatalos programja sem váltott ki tapsikoló örömöt belőlem az elmúlt években, egyszer sem, szóval ez nem település-lélekszám-függő). Ez úton is elnézést kérek Bunyós úrtól, ha esetleg nem jár “ilyen helyekre” és mindig élőben énekel, de kérem tessék a neve helyébe képzelni a mai Magyarország legszínvonaltalanabb, legpocsékabb zenekarait, mulatós dalnokait, akik igazából csak abból élnek, hogy azoknak lépnek fel, akiknek ők is megteszik. Rájuk gondoltam ugyanis, csak nem jut eszembe egy sem, név szerint.

Az ilyen ünnepségekre kilátogat a falu népe, mert értük szervezik és mert egy évig aztán más hasonló esemény nem is igen lesz, végül békében elkönyvelik, hogy lejárt, megvolt, az ő kis településük sem kevesebb a többinél, mert biza itt is folyik néha a sör s lehet kapni miccset. Az a szomorú, hogy ezek a falunapok azért ilyenek, mert akik szervezik, nem gondolják, hogy volna igény másra, jobbra, szebbre, ünnepibbre. Pedig lenne, hát hogyne volna, csak éppen meg kell mutatni, hogy másképp is lehet. Igen, valószínűleg költségvetési vonzata is van az egésznek, olyan a színvonal, amilyen a büdzsé, mert nyilván hívnák ők az LGT-t, csak akkor tíz évig kellene gyűjteni rá. Hozzá lehet azért jutni támogatásokhoz és különböző alapokhoz az ilyen rendezvények szervezésére is, de persze a sok pénzt is el lehet költeni két-háromszoros bunyóspityura. VAGY meg lehet hívni egyik estére az Atilla Fiai Társulatot, akik olyan szépet muzsikálnak élőben, hogy még a távoli városból is kíváncsiak rá az emberek. Nyárádremete Községben olyat buliztunk az este, férjestől, gyerekestől, baráti társaságostól majdnem éjfélig, hogy emlegetni fogjuk egész évben. A nagy koronát az István, a király dalok tették fel az estére, melynek fantasztikusan jól állt a Bekecs Néptáncegyüttes közreműködése. Sokan nézték, és nem gondolom, hogy bárkinek is ne tetszett volna.

Üzenném hát az olyan együtteseknek, énekeseknek, akik nemet mondanak a falunapok felkéréseire arra hivatkozván, hogy azért épp ilyen helyekre nem járnak már, hogy szálljanak le a magas lóról és vegyék észre, hogy kulturális nagykövetek. Az a létezésük értelme, hogy a minőséget eljuttassák és elérhetővé tegyék minél szélesebb rétegek számára. Így aztán nem derogáló, lepattintani való dolog, ha felkérnek, hogy vegyél részt a Nagydisznóaljai Falunapokon, hanem megtiszteltetés, hogy ott is ismernek és igény van az általad nyilván a legnagyobbra tartott muzsikádra. Pont.

2016-09-02 23.21.10
Atilla Fiai Társulat és a Bekecs Néptáncegyüttes

Egy hozzászólás Új írása

  1. …hogy mekkora igazat irtál le Annamari……bosszantó! Én (is) tudnééééék mesélni a falúnapról……majd egy limonádé mellett.

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.