Bulgáriában JÓ nyaralni!

Idén ismét Bulgáriában nyaraltunk, mert nem akartunk messzire menni (főleg Kisti miatt), és mert kicsit úgy érezzük, hogy sehol sincs az ember biztonságban és ha közel is találni szuper helyeket, akkor miért keressük elemlámpával a bajt? Horvátországon kicsit törtük még a fejünket, de a plusz 500 km végül önmagáért beszélt. 

Az utóbbi években nagyon népszerű úti céllá vált romániaszerte a bolgár tengerpart, mert alig van messzebb a sajátunknál, de összehasonlíthatatlanul többet kap az ember a pénzéért ott mint itt. Persze sokan már ezt is megunták és hobbit űznek abból, hogy lehetőleg mindenkinek szóvá tegyék, hogy Bulgária bizony amolyan lúzereknek való hely, pont mert “mindenki ott nyaral”.

Hiszem, hogy nem attól lesz jó egy nyaralás, mert menőzni lehet a helyszínnel a facebookon. Ha a család jól érzi magát, akkor mindegy, hogy melyik tenger vagy tó mossa a homokot a lábujjaid között. Ráadásul lassan megdőlni látszik az az elméletem, mely szerint nem érdemes kétszer ugyanoda visszamenni, mert túl nagy a világ, és így sincs idő minden érdemlegeset megnézni. Az egész nézőpont kérdése. Érdemes előzetesen eltűnődni azon, hogy mi a célod az utazással. Ha menni, látni, nézni, tapasztalni, új dolgokat felfedezni akartok, akkor feltétlen világgá kell indulni. De ha pihenni lenne jó, sós levegővel szeretnéd megtölteni a tüdődet, élvezni akarod azt, hogy mások főznek helyetted és hogy a gyerekeid végre más kajáját nem eszik meg, nyugágyon fekve, könyvvel a kezedben akarsz gyönyörködni, lehetőleg naphosszat, a homokvárépítő családodban, akkor igenis érdemes egy jól bevált helyre, a megismert és megszeretett szállásra visszatérni. Minél rutinosabb vendég leszel ugyanis a környéken, a pihenésed annál nyugodtabb és kiszámíthatóbb lesz. Kalandvágy ide vagy oda, azért évente egy-két ilyen hétre mindenkinek szüksége volna. A bolgár tengerpartot éppen ebből a célból teremtette a Jóisten.

Persze elég sok, szintén méltán népszerű üdülő-ország kiesett a számításokból az elmúlt hónapokban, ezért Bulgáriában a szokásosnál is nagyobb a nyüzsi ezen a nyáron. Ha kisgyerek(ek)kel utazol, tényleg pihenni akarsz és nem elégednél meg annyival, hogy “voltunk a tengeren”, érdemes pár szempontot figyelembe venned.

  1. Ha tengerparti hotelben szálltok meg, akkor megspórolsz egy csomó járkálást, vesződést, hurcolászást. Kisgyerekkel, vagy bármilyen korú gyerekkel, szerintem ez nagyon fontos dolog. A nagyobbakat már nem kell ugyan cipelni, de a nyafogásuk hervasztó. Majdnem fele annyiból kijösztök, ha a szálloda egy kilométerre van a parttól (lehetőleg a hegy tetején), de az a napi fél óra cipekedős gyaloglás (napernyő, ha árnyékot is akarsz, vagy napi 10-15 euró bérlésre, minimum egy törülköző/fő, gyékények, úszógumik, homokozószett, enni-innivaló, naptejek, csere-fürdőruha és csere-mindenféle a gyerekeknek – korosztályfüggő, stb.) egyszer-kétszer, oda-vissza, negyven fokban, tűző napon… kell a mozgás, de ez így nem pihenés.
  2. Ha a szállodának van saját part-része, akkor nem kell attól tartanod, hogy az sincs ahová letedd a törülköződet és hogy másznak rád az oroszok vagy hogy sehol egy árnyék. Egyébként a közös homokon tényleg nagy most a nyüzsgés. Ehhez sajnos többnyire nagyon időben kell foglalni. A jó helyek hamar elkelnek.
  3. Érdemes körültekintően kiválasztani az üdülőtelepet is és azon belül kinyomozni, hogy tényleg hol milyen a tengerpart. Az interneten a megfelelő kulcsszavakkal mindent megtalálsz. Sunnyi Beach-en voltunk mi és amint végigsétáltunk a part mentén láttuk, hogy bizony nem mindenhol szép és homokos, vagy éppen lassan mélyülő, mint ahogy a prospektusok ígérik.
  4. Az all inclusive nem kötelező, de erősen javasolt, kivált kisgyerekekkel. Az enyémek nagyon válogatósak és ha azt akarom, hogy mindenki szívesen egyék, akkor itthon is jó, ha legalább kétféle ételt lehet piszkálni, a Kicsinek pedig ha minden kötél szakad, még így is ki-kibontogatok egy-egy borkános kaját. Sajnos lassan már azokat sem kéri. Így aztán az égvilágon semmit nem eszik. Épp elég baj, hogy a hétköznapokban emiatt is fáj a fejem. Nyaralásnál ezt vagy úgy oldod meg, hogy önellátó módon ugyanúgy főzöl többfelé és akkor úszott a pihenés, vagy étteremben eszik a család és akkor valaki mindig a gyerek maradékait mazsolázza és még így is lehet, hogy teljesen fölöslegesen rendeltél, mert egyáltalán rá sem nézett végül. Két éve a Balatonon egész héten át valamelyikünk pörköltet evett nokedlivel, mert Pocok csak azt volt hajlandó rendelni, viszont a gyerekadagot sem tudta soha megenni egyedül (utána hónapokig még a szagát sem bírtam). Az all inclusive esetében ott van millió kaja, bármiből bármennyit bármikor lehet tenni, venni, ha kell csak köretet és ha kell, akkor levest spagettivel vagy rizset csokifagyival. A lényeg, hogy egyék valamit a gyerek és mehessünk vissza pancsolni. Minden kész van,  épp meleg, mindenki választhat és nem apa mosogat. Ennél jobb már nem is lehetne.
  5. Légkondi a szállodában: utálom, és mindig megbetegít, de ahol állandóan 30 fok fölött van a hőmérséklet, ott el kell fogadni és használni kell. Ha akarsz aludni. Vagy akarod, hogy a gyerekek aludjanak.
  6. Nagyon jó buli, ha több család összeül, és együtt utazik, nyaral. Ha zökkenőmentes és értékes együtt töltött időre vágysz, akkor csak olyan barátokkal utazz, akiknek a tieiddel hasonló korú gyerekeik vannak. Az nem elég, hogy a te nagy gyereked az ő gyerekeikkel egykorú. Nekik is legyen csecsemőjük, ha nektek is van csecsemőtök. Másképp annyira különbözik a napi rutin, hogy felőrli a pihenést a folyamatos egyeztetés. Meg a bosszankodás, hogy a másikra folyton várni kell. Ha mindenki fut a maga totyogója után, legalább egyformán zavaros az étkezés és nem érzed úgy, hogy káoszt viszel mások életébe.

Egyébként persze, hogy kalandos volt az utunk és az ottlétünk és semmi nem úgy volt, ahogy elképzeltük, de a szálloda idén még jobban tetszett mint két évvel ez előtt és bár a külső szemlélő számára hihetetlen, de visszatérnénk jövőre is, pihenni. A következő napokban mesélek még erről-arról, kedvcsinálónak. 🙂

Sunny Beach
Hotel strand
Sunny Beach
Közös strand – idén itt rengetegen vannak

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.