5 am coaching 6 am-kor

Erről volt a legnehezebb lemondani akkor, amikor Kisti megérkezett a családunkba: a rengeteg munkával kipréselt napi két óra “én-időről”. Van egy Dan Luca nevű megrögzött koránkelő, aki elindította Romániában ezt a programot, ötletet, nem is tudom, hogy minek nevezzem. Ő egy egész üzleti tervet épített köré, könyveket ír, tréningeket tart és mindenfelé terjeszti a hírt: emberek keljetek korán, mert akkor minden megadatik, amire vágytok.

Hosszú évekig hétre jártam iskolába és semmit sem utáltam jobban, mint hatkor kelni. Soha nem tudtam megszokni. Nyilván a hajnali románóra nem volt túl nagy húzóerő e tekintetben. De ha a mérleg másik felében az áll, hogy két teljes órán át magadban lehetsz, magaddal, a gondolataiddal, a sok-sok teendőddel, melyre másképp nem lenne időd? Mindjárt más!

A durva az, hogy amikor másoknak meséltem erről, akkor mindenki azt hitte, hogy főzni, vasalni, takarítani kelek fel hamarabb, mert hát ugye a mai világban annak nem jut az ember soha a végére (tény!). Ez teljesen elfogadott, egy családanya ébredjen csak a kakassal és kezdje el a robotot a családért, a társadalomért, a pókhálótlan otthonért olyankor, amikor lehetőleg a nap sem kelt fel. Mert EZ a dolga. De amikor bátorkodtam hozzátenni, hogy én azért gurítom le magam az ágyból, mert másképp nincs időm olvasni, mert tanulni akarok, mert haladni szeretnék, mert kicsit minden nap jobbá akarok válni és többet akarok tudni és mert békében akarom meginni a kávémat és nyugodt tempóban szeretnék rákészülni a reggeli rohanásra… ekkor kaptam a lesajnáló legyintéseket, hogy EZÉRT nem alszol reggel??? S közben a hangsúlyban benne volt, hogy “ezt fejre ejtették”.

Ha nem is vennénk figyelembe, hogy ilyenkor, ha már tényleg sikerült jól megébredni, akkor hihetetlenül produktív az ember, még akkor is rengeteg előnye van az én-időnek. Két kisgyerek mellett nagyon tudom értékelni a csendet, a békességet, melyre estig nincs is, és ne is legyen, esély aztán egész nap. Persze attól még kell. Átgondolom a napomat, rákészülök, és hétkor az az érzésem, hogy már rengeteget haladtam. Ezzel a jókedvvel aztán teljesen más alapokra helyeződik a napom. Több az erőm, az energiám, a türelmem. Mert már nem a mókuskerékben tekerek szüntelen, hanem minden nap kicsit előbbre jutok, minden nap csinálok valamit, amit a sok futástól nem lehetne.

Az egész ott “romlott el”, hogy várandós voltam, és folyton álmos és ott lebegett előttem a számtalan potenciálisan átvirrasztós ÉS koránkelős éjjel és nappal a kisbabám mellett, szóval jobbnak láttam, valahogy előre tartalékolni az alvást (nem lehet amúgy, de jól hangzik). Aztán megérkezett Kisti és akkor hónapokig eszembe sem jutott a projektem, örültem, hogy gyorsan-gyorsan be tudom hunyni a szemem. Dehogy néztem én az órára. Egy idő után azonban elkezdett bosszantani a dolog. Kisti akkor még velünk a szobában aludt és egyrészt fáradt is voltam persze reggelente, másrészt nem tudtam volna úgy, nyilván ébresztőórára, felkelni, hogy ezzel az ő álmát is meg ne zavarjam.

Időközben jól átszoktam emiatt az éjszakai baglyoskodásra, mert azt a legalább órányi csendet igyekeztem este elcsípni magamnak. Sajnos olyankor az ember már nagyon nem tud igazán produktív dolgokba vágni. Így aztán még nehezebb volna hirtelen ötkor kelni úgy, hiszen mindig éjfél után fekszem. A kettő semmilyen formában nem összeegyeztethető, hosszútávon. Nem azért kelünk ötkor, hogy kizsigereljük magunkat és négy órákat aludjunk éjszaka. Ezt csak úgy lehet megoldani, ha legkésőbb este tizenegykor, amikor amúgy sem vagyunk már jók semmire, alszunk. És ez még így is csak napi 6 óra pihenés, ezért valamikor, hetente-kéthetente, egy lustulós reggelen pótolni kell az elmaradást. Egyelőre igyekszem tartani a hat órai ébredést. Nem az igazi még, de jól fog ez is nagyon, és közben állok vissza a korai lefekvésre. Aztán a “minden reggel két perccel korábbra húzom az órát”  című folyamattal el fogok jutni a célomig. Motiválni szeretnélek téged is hasonlóra. Ébredj velem még korábban!

2 hozzászólás Új írása

 1. V.Sz. Zita szerint:

  Szia, en is nagyon gondolkodom ezen. Csak tolom magam elott az idopontot, hogy mikortol akarom kezdeni. Ma reggel osszejott, mert Huba koran ment el 😀
  Holnap 6-kor talalkozunk ? 😉

  Kedvelik 1 személy

  1. szerendipity szerint:

   Ne tologasd. Csatlakozom én is mielőbb, de most erősen nagy bajban vagyunk. Beteg az egész család. Két napja csak túlélünk, remélem, holnaptól mindenki jobban lesz. Vírus szerintem, István szerint sz@rral kezelt piaci barack. Nem tudom, de rossz nagyon.

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.