Hát ezért nem fog Románia sohasem felzárkózni!

Olvastam ma egy cikket a Krónikában, melynek minden sorával csak feljebb és feljebb ment a pumpám. A végére a dühöm szomorúsággá vált. A cím: “Lassan haladnak a beruházással“, alcím: “Késlekedik a kivitelező a marosvásárhelyi víz- és csatornahálózat felújításával“. Nincsenek amúgy az ügyről további háttérinfóim, annyit tudok, amennyi a szövegből kiderül. És persze azt is tudom, tapasztalatból, hogy a város egyes utcáin nehézkes a közlekedés, mert felét feltúrták, hetekkel ezelőtt, és nem is dolgoznak rajta, csak úgy parlagon hevernek a lyukak és táblák. Valamikor majd csak lesz belőle valami. Egy biztos: nem a vállalt határidőre. Idéznék a cikkből.

“Nagy valószínűséggel nem tudják határidőre befejezni Marosvásárhelyen a víz- és csatornahálózat korszerűsítését. A projektmenedzser szerint a késés indokolt. (…) A kivitelező Hidroconstructia vállalkozásnak alig egy hét áll még rendelkezésére a projekt véglegesítésére, a kolozsvári cég azonban a dátum elhalasztását kérte, hiszen eddig alig 7 kilométer vízvezetéket cseréltek ki, a szerződés szerint pedig még hátravan 32 kilométernyi cső. A projektmenedzser, az Aquaserv vízszolgáltató munkatársa arról számolt be: több oka van annak, hogy nem az eredeti elképzelés szerint haladnak a beruházással. A legfontosabb indok, hogy nem mindegy, hogy egy hatvan kilométeres vezetéket a városon kívül vagy a belvárosban kell kicserélni, hiszen a megyeszékhelyen zajló munkálatok során figyelniük kell a gyalogos- és gépkocsiforgalom folytonosságának biztosítására is. Másik hátráltató tényező, hogy Maros megyében nem működik víz- és csatornarendszer-tervező cég, így a terveket egy nagybányai vállalkozás készítette úgy, hogy nem járták be előzetesen a terepet, nem ismerték kellőképpen a helyszínt. A térségben nincs elegendő szakember és munkacsoport-vezető sem.”

És a kifogások sora így megy tovább… Hibás a vezetéknyilvántartó, az önkormányzat, az is baj, hogy választási év van (meglepetés!), hogy bezárják az iskolákat. Most pedig úgy állunk, hogy ténylegesen megbecsülni sem lehet a munkálatok végét. Mindenki hibás, csak az nem hibás, aki a felelős a projektért. Igen, kicsit bonyolultabb a város utcáit feltúrni, mint a járatlan utakat valahol vidéken. De erre most jönnek rá? Nem volt ennek a projektnek megvalósíthatósági tanulmánya, ütemterve, melyben figyelembe veszik az egyes tényezőket? Nem léteznek szerződések és kötelezettségek? És ha igenis hosszas a munkálat, akkor annak érdemes hosszas lefutási időt szabni. Hogy lehetetlen ilyen körülmények között ennyi idő alatt befejezni, ezért jogos a halasztás? Nem, az lett volna jogos, hogy eleve hosszabb időre tervezzék az egészet.

Tudom én, hogy a közbeszerzés, a tárgyalások és mindenféle ebben az országban indokolatlanul lassan zajlik, hátráltatja mindenféle. Ezzel mindenki tisztában van, aki itt él és dolgozni próbál. Nem az a baj, hogy nem lettek meg a csövek. Az a baj, hogy ahelyett, hogy valaki felvállalja, hogy én vagyok a hibás, mert nem jól végeztem a munkám, de vállalom ennek a következményeit (le- vagy felmondok, átadom a munkát másnak, büntetést fizetek stb., de minimum kiállok és azt mondom, figyi, elrontottam, bocsássatok meg), mindenki más hibás tehát igazából senki sem az és ez van, kedves vásárhelyiek, aszalódjatok csak a dugókban még vagy egy évet, másfelet. Ésszerű lenne persze, hogy ha már fut egy projekt, akkor az emberek konkrétan dolgozzanak is rajta. Mert a tátongó gödrök és lyukak nem fogják magukat betömni és újraaszfaltozni. Ez még az oly sokat dicsért Nyugaton sem megy. Bizony ott is dolgoznak az emberek. Mindenki végzi a saját munkáját, legjobb tudása szerint és így haladnak is. Románia közben a kifogások országa. Valaki meglepődik még, hogy csak ott tartunk, ahol? A béka ülepe alatt egy emelettel… A szomorú az, hogy a jövőképet is csak ilyenformán lehet kiszínezni… jó szürkére.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.