Román útlevél intézése – gyerekeknek

A marosvásárhelyi útlevélosztály programjaPocoknak júniusban lejárt a magyar útlevele és mivel Vásárhelyen csak szerdán lehet újítani és mindkét szülő jelenléte szükséges és István sosincs itthon szerdánként (legalábbis nem volt, míg Szegedet járta), ezért visszafolyamodunk a román állam által kibocsájtott gyerek-útlevél készítésére, mellyel két szempillantás alatt lettünk kész, mindenféle előzetes bejelentkezés nélkül. Így történhetett meg, hogy most a családból csak neki van nem magyar útlevele és István szerint ebből gondunk lesz majd a határnál. Cseles a helyzet minden esetre.

Azért akartam erről írni amúgy, mert úgy gondolom, hogy hasznos infó azok számára, akiknek sürgősen szükségük volna útlevélre. És azért is akartam erről írni, mert ismét megleptek, pozitív értelemben, az ügyintézők, és ez idehaza NAGYON ritka alkalom.

Pár hete változott amúgy a munkamenet, most már nem lehet befizetni az útlevél-díjat a CEC Bank fiókjaiban, így ott helyben sem, az ablaknál. A postára kell menni ez ügyben, ami azért jó, mert ott többnyire nincsenek akkora sorok. Ilyenkor be kell mutatni mindkét szülő személyijét, eredetiben. A gyerek születési anyakönyvi kivonatával, a befizetést igazoló papírral és a két személyivel aztán fel kell mászni a főtéri zöld épület második emeletére, ahol a képen szereplő program szerint fogadnak. Ritkán van sor, de ha várni is kellene, legalább az épület többi részével ellentétben ott van légkondi.

A pozitív meglepetés most következik: NEM kell egyik iratról sem egyetlen fénymásolat sem, sőt még sínes doszárt SEM kérnek, csakúgy. Ha volt régi útlevél, akkor azt elveszik, de ha neaggyisten “elvesztetted” valamikor, akkor elég, hogy aláírod saját felelősségre, hogy eltűnt. Azt szerencsére nagyon szigorúan veszik, hogy mindkét szülő jelenlétére szükség van. Én mentem be Pocokkal fényképezkedni, míg István Kistit pesztrálta a váróban, de az ügyintéző behívta azért apukát is egy percre, hogy tutifix az ő személyijét lobogtatjuk-e. Meg kellett győződnie.

Sürgősségi eljárással aznap délutánra kiállítják az útlevelet (korábban ezt is volt szerencsénk Kisti esetében tesztelni), ha pedig ráérünk, akkor pont két hét múlva kell érte menni, ugyanoda. Egyik szülő, a gyerek születési anyakönyvi kivonatával és a saját személyijével két perc alatt kit tudja váltani, ott végképp soha sincs sor.

Azt hiszem, hogy ugyanolyan fontos aláhúzni azt a kevéske dolgot, ami kicsi városunkban, poros országunkban meglehetősen jól működik, mint amennyire fontos elzúgolódni ha valami nincs jól. Hátha elindul valamiféle pozitív folyamat egyszer csak.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.