Tudod, hogy miért csillogó de savanyú a szatmári eper?

eperA szatmári eper mindig fogalom volt a vidékünkön. Mert az eper az szatmári. Nincs más fajta és ha lenne sem volna érdemes mást venni. Májusban-júniusban mindenki annyit ehet, amennyi belefér (az 5 lej/kg árat figyelembe véve), lehet belőle lekvárt főzni s pitét sütni és úgy általában ilyenkor csodálatosan zamatos illatú az egész piac. Idejét sem tudom már, hogy mikor ettem utoljára olyan epret, melynek igazi édes íze volt, s amelyről még leturmixolt verzióban is meg tudtad mondani, íz alapján, hogy mi az. Mostanában olyan kapható csak, amelyhez banánt adok ahhoz, hogy Kisti egyáltalán megszagolja. Savanyú, aromátlan, kemény, rossz. És nincs alternatíva. Tudod, hogy honnan tudom?

István Szatmár megyéből származik ugyanis, ráadásul pont arról a vidékről, ahol az emberek jó részének az eperszezon jelenti az éves családi bevételt. Ilyenkor nem okos dolog rokont látogatni, mert mindenki a földeken szorgoskodik. A falvak megtelnek bentlakó napszámosokkal, akiknek hat héten át végre biztos a jövedelmük: napi 50 lej plusz ellátás, és sokszor szállást is kapnak. Nagy becsben tartanak minden szorgos kézpárt.

Múlt héten jártunk arra, és István bérmakeresztanyja megkérdezte, teljesen őszintén, hogy ugyan már mondjuk meg neki, hogy Vásárhelyen a piacon az emberek tényleg jobban szeretik az ízetlen epret mint a finom zamatosat? Mert hogy tőlük a viszonteladók csak azt veszik meg, amelyik nagy és csillogó, de annak semmi íze. Hiába, tavaly átültették ők is a palántokat, hoztak Debrecenből olyat, amilyenre igény van. Mert amelyik ínycsiklandó az ronda és nemigen lehet szállítani, pláne napokig eltartani. És állítólag az egész falu áttért már erre a variánsra, mert hát nekik mégiscsak a keresletet kell kiszolgálni.

Az igényeket pedig nyilván nem mi, fogyasztók teremtjük, mert nekünk az jó, ami van, a pénzünkért azt esszük, amit kapunk. A felvásárlóknak pedig nem mindegy, hogy rájuk romlik a melegben az eper fele vagy egy hét múlva is mosolyognak még a kemény szemek a piaci asztalon. Nem gondolom, hogy ezt a folyamatot bárki vissza tudná fordítani.

Ágyő, édes, zamatos eprecskék. Mi még ismertük egymást, de a gyermekeimnek már nem foglak tudni bemutatni benneteket.

Egy hozzászólás Új írása

  1. Hmm….szentiványiak 7 lej/kg is árusitják az epret. Nekünk van kis területen epres s biztositja számunkra a szükségletet. Igaz nem oriási meretűek, sem nem csillognak, de izletesek, pirossak és nem voltak semmivel sem kezelve.
    Olvasva amit irtál, azt hiszem megéri augusztusban pár napot rászánjunk és új helyre/ruhába öltöztessük az epres földet (átültetni, agrotextil folia).

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.