Mert lehetne jobban is!

A tegnapi bejegyzés kapcsán jutott eszembe (milyen klassz, amikor az embert a saját gondolatai további agyalásra késztetik…), hogy nem az a baj a mostani polgármesterrel, hogy nem csinál semmit. Ott van szemfényvesztésnek a Vikkend, a folyton tatarozott és valóban egyedülálló Somi, a koncepció és az ésszerűség teljes hiányában felújított és újonnan létesített sok-sok tarka játszótér városszerte, a csillió-trillió piskótakő (najó, ez azért baj) és a rengeteg ígéret, melyekkel tele van már minden padlás és hócipő és jobb híján a munkanélküli-osztály minden folyosója. A gond az, hogy sokkal de SOKKAL többet lehetett volna, kellett volna. 16 év, nagyon hosszú idő.

Két hete Szatmárnémeti felé utazván áthaladtunk Kolozsváron. Amióta elköltöztünk onnan, idestova majdnem 8 éve, nagyon kevés időt töltöttünk ott, ezért is volt szembetűnő a változás. Dagad, virágzik, fejlődik, munkahelyek vannak, a diákok már nem jönnek el onnan, sohase. Már akkor csóváltuk a fejünket Istvánnal, hogy lám-lám, talán maradni kellett volna? Aztán pár nap múlva eljutottunk Debrecenbe, ott pedig valóban leesett az állunk. Pedig nem szebb vagy jobb Vásárhelynél, ezt előrebocsájtom. Magyarország második legnagyobb városa állítólag, de csak 200 ezren lakják. Azonban bármerre néztünk, csodálatos újításokkal találkoztunk, rendezett épületek, parkok, járművek, közhelyek, szórakozóhelyek… és mindegyik történetében az utolsó fejezet kábé úgy hangzik, hogy “átadták 2014-ben” (mert akkor épült vagy mert akkor újították fel). Uniós pénzekből, ésszerűen, hasznosan, emberbarát módon, a lakók javára. Nem úgy, hogy lepiskótázzák év elején a sulink felé vezető járdát és a jelzőlámpás átjárónál nem készítenek babakocsi-felhajtós szegélyt, hanem ugyanolyan húsz centis kövekkel rakják ki, mint mindenhol máshol… Ez csak egy nagyon apró példa a vásárhelyi hülyeségre, mellyel azonban minden nap szembesülünk és mindennap bosszant. Kisti kinövi a babakocsit, már most szívesebben szaladgál, de aki kerekesszékben kényszerül közlekedni az hiába várja a megoldást? Még egy ötlet. Debrecennek van gyönyörűen rendben tartott zöld füves parkja. Ahová leülhet mindenki. A fűbe. A gyerek is. Mégis zöld. És csodaszép.

Hát ezekért ráz ki engem a hideg újabb felvirágzott négy esztendőtől. Mások ezt miért nem látják? Egyáltalán nem biztos, hogy a változás azt hozza, amit remélünk, de ez ami most van, nem maradhat. Nem maradhat, mert aki nem halad előre, az leépül.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.