A gyerekek és a házimunka

Érdekelne, hogy ki milyen kortól és milyen munkával kezdte rászoktatni a gyerkőcét arra, hogy segédkezzen az otthoni teendőkben. Emlékszem, hogy sokkal fiatalabb voltam Pocoknál, amikor egyedül küldtek bevásárolni (a sarki boltba), a szemetet én cipeltem le, hoztam vizet az akkor még ivóvíz minőségű csorgóról, kettesben maradtunk az Öcsémmel és nem gyújtottuk fel a házat sőt még a nappali berendezését sem dobigáltuk ki az ablakon mint a szomszéd kölykök a negyedikről. Csak ugye ez a világ már nem az a világ, és az imént felsorolt dolgok közül egyről sem tudom elképzelni, hogy Pocok magában megcsinálja. Tudná, kétségtelen, hogy eltalálna a Darinába, még úton sem kell átmenjen hozzá és tudna köszönni egy szörumünát és az önkiszolgálóból hazahozná amit kérünk. Mégsem jut eszembe, hogy megkérjem ilyesmire. Vajon miért?

A házimunka tekintetében is eléggé vajszívű vagyok. A tányért be kell tennie a kagylóba, de még sosem mosogatott, azt tudja, hogy a ruhákat a szennyesbe kell este dobni, de onnan a szekrényébe kimosva-teregetve-vasalva-szortírozva én varázsolom vissza, porszívózni nem szokott, port nem töröl, a seprű furán áll a kezében. Este kiszedegeti az egymillió játékot a fürdőkádból, a szobájában rendet rak, ha mindig elmagyarázom, hogy miért is van erre szükség. Sütiket együtt készítünk, Édesmama szerint olyan tehetséges, hogy tiszta egyedül is menne neki. A ruhái helyét ismeri, ha kell, egyedül öltözik. Az öccsét rá tudom bízni ritkán 15-20 percre úgy, hogy játszanak vagy pancsolnak vagy homokoznak én pedig zárt ajtók mögött valamit matatok, ha baj van, persze szólnak. A napokat és a mindenféle külön-programját számon tartja. Például a héten minden nap eggyel előbbre voltam, hétfőn keddre, kedden szerdára készültem már reggeltől, ő pattintott helyre. Ha valamilyen óráján házi feladatot kap, akkor eszébe jut, megoldja, nem kell biztatni.

Mégis úgy érzem, hogy talán nagyobb falatokban kellene haladni az itthoni gyakorlati oktatással, nyilván többet is megbírna egy hét éves. No, de merre induljunk tovább? Nálad mi mindenben segédkeznek a gyerkőcök?

aunty acid

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.