Pentru că Dumnezeu preferă lemnuuuul…

… lemnul și spațiile mici.

Ez a dal napokig nem fog kibújni a fülemből és talán még évek múlva is eszembe jut valahányszor ortodox templomot látok. Érted már, hogy miért szeretem annyira a Taxi együttest? Legalább egy évtizede a kedvencem a román zenekarok közül. Már akkor is jó volt hallgatni őket, amikor nem kimondottan társadalomkritikával foglalkoztak, de az utóbbi időben az irántuk érzett tiszteletem egyre csak nő. Rengeteg kritikát kap ez a nóta, pedig még nagyon friss (egy hetes update: bőven egymillió fölötti megtekintése van a youtube-on pedig olyan nyelven íródott, melyet mindössze cirka 20 millióan értünk világszerte). A legcsodálatosabb, hogy sokunk gondolatait végre nem egy magyar ember fogalmazza meg, így aztán talán előrevetíthető a hatása is. Igenis létezik egy folyamatosan csak bővülő ortodox kisebbség (a klipben megjelenő hírességek méltón képviselik), amely megvetendőnek tartja azt a vallásnak nevezett kereskedelmet, amely durván elburjánzott az ortodox egyházban. Mert egyre kevesebben fogadják el szó nélkül például, hogy egy keresztelőn a tarifa keresztszülőnként ötszáz lej. Másképp a Jóisten nem is áldja meg a gyermeket?! Azt hiszem, hogy ilyesfajta folyamatok vezettek annak idején a reformációhoz is. Örömmel tapasztalom, hogy már nem burkolózik hallgatásba az egész nyáj és egyre többen, egyre hangosabban hallatják a hangjukat.

A 11  hektáros ortodox birtoknak nem a hasonló méretű mecset az alternatívája mint ahogy azt a nagyszájú kritikusok emlegetik, hanem a száz négyzetméteres fatemplom. Szerintük és szerintem is.

“A köztetek lévő presbitereket kérem én, a presbitertárs, és a Krisztus szenvedésének tanuja, és a megjelenendő dicsőségnem részese:

Legeltessétek az Istennek köztetek lévő nyáját, gondot viselvén arra nem kényszerítésből, hanem örömest; sem nem rút nyerészkedésből, hanem jóindulattal;

Sem nem úgy, hogy uralkodjatok a gyülekezeteken, hanem mint példányképei a nyájnak.”

Péter Apostolnak Közönséges Első Levele 5. rész, 1-3. vers

További ínyencségek a társadalmunkat bírálni vágyók számára (sajnos nem kell lámpással keresni a témákat):

 

2 hozzászólás Új írása

  1. szerendipity szerint:

    Ismét fent van. És jobb mint korábban! Még többen csatlakoztak, de voltak bizony olyan gerinctelen emberek is, akik visszavonták az arcukat a “cirkusz” elől. Szégyelljék magukat. Mindenki másnak: respect!

    Kedvelés

  2. szerendipity szerint:

    Sajnos leszedték a klipet a youtube-ról… minden formájában. Nagy kár. Ha újratölti valaki, ismét linkelem.

    Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.