A magyarok (el)fogyásáról

Folyton azt halljuk, hogy kevés a magyar Erdélyben és mind csak fogyunk, mert nem vállalunk elég gyereket, legalábbis nem annyit mint más nemzetek. Pocok olyan oviba járt, ahol egyáltalán nem volt rendkívüli jelenség a 3 gyerekes család és azóta is egyre csak születnek a testvérek. Akkor azt hittem, hogy ez a realitás és nekünk is jó kis löketet adott arra, hogy ne érezzük magunkat kirekeszteni-való csodabogárnak csak azért, mert nagy családról álmodunk. Aztán a suliban kiderült, hogy bizony az átlag családban jó, ha megszületik a második baba és azzal be is zár nagy büszkén a bazár. A probléma forrását mégsem itt keresném, mert játszóteres tapasztalatokra épített, egyáltalán nem reprezentatív és inkább szemmel végzett felméréseim alapján a román családokra is pont ugyanez jellemző.

Egy másik statisztika lesz a ludas. A Hírlapban olvastam, hogy Marosvásárhelyen tavaly 834 házasságot jegyeztek be, ebből 143-ban volt mindkét fél magyar. A gyors fejszámolásom 17%-ot eredményez (leírni is szörnyű). 100 házasságkötésből 17 magyar egy olyan településen, ahol bár már régen nem teljesen igaz, azért még szeretünk azzal dicsekedni, hogy nagyjából fele-fele arányban laknak románok és magyarok.

Szerinted mi történik? Magyarázatot követelek! Miért nem házasodtok, férfiak? Mitől féltek? Miért kötelező olvasmány a bridgetjones, lányok? NEM az a menő, hogy 35 évesen élvezzük, hogy a Cosmopolitan a reggelizőpartnerünk, csak mire rájösztök ti is, már keservesen késő lesz. Persze érdekel minden nézőpont, ami közelebb visz egy reális képhez. Mert ez így nem jó irány.

5 hozzászólás Új írása

 1. Reka szerint:

  Szerintem nem csak a gyerekvallalas felelos ezert. Biztos roman ertelmisegi csaladoknal is kb a 1.4-1.6 gyerek az atlag, nem tudom mit igazolnak a felmeresek. Es nem menosegbol nem hazasodnak az emberek. Szereny velemenyem az, hogy egyreszt a statisztika csak a kizarolagos magyar csaladba szuletett gyereket veszi magyarnak (pl Dani ugye nem esne ebbe a kategoriaba, hiaba magyar anyanyelvu es elvben lehetne magyar allampolgarsaga is) , masreszt mindenhol kesobb vallalnak gyereket az emberek, mert nagy a nyomas a teljesitesre. Engem anno anyukam mar startbol egy egyetem-mesteri-doktori szakra akart beiratni, es arrol ne is beszeljunk mekkora csaladi katasztrofa volt, hogy otthagytam felbe a mesterit. A volt evfolyamtarsaim kozul (11 ember) csak nekunk van gyerekunk, hazas/ellettarsa van kb 5-nek. A nagyresze meg mindig (30 evesek vagyunk!) doktorit fejezi be, eppen befejezett egy masodik szakot, nincsen stabil allasa illetve pocsek allasa van es a szuleivel lakik. Az meg mindig megvan az emberekben, hogy gyereknek kell ket, lehetoleg hazas szulo, legalabb egy ketszobas blokklakas, es legalabb egy stabil allas, ha ez nincs meg akkor nem szivesen vallalnak gyereket, tervezni meg vegkepp nem tervezik. Regebben egyszeruen masra volt nagy a nyomas a nok es vegulis a ferfiak kozott is: legyen valami allasfele, amit aztan nyugodtan otthagyhatsz evekre, mert ugye a gyereket fel kell nevelni, aztan a csalad segitett valahogy, hogy lakas is legyen, kulon szoba nem kotelezo, de azert valami legyen. Es nagymamak-nagytatak vigyaztak rank aztan. Tudod mi mit csinalunk, ha ki akarunk menni valahova kettesben? Vagy fizetunk egy 7.5 euro/ora dadust, aki eljatszadozik a gyerekkel, de lefektetni, tisztaba tenni, stb nem tudja (ergo haza kell erjunk hamar, 2 ora alatt epp csak kimentel es visszajottel) vagy lemondunk rola es sirok egy sort, hogy szeretnek en meg harom kolkot, de nem tudom mit csinalnank per pillanat, ha mondjuk en terhes lennek, es nem tudnam Danit emelgetni, vagy korhazban lennek, vagy-vagy-vagy. Azt az egy stabil allast meg kell becsulni, es akkor ugy ugrassz, ahogy a fonok futyul bizonyos fokig. Ezt Te is tudod. Plusz ha van egy tobbemberes gyereked, es mindenhonnan az az egyetlen tanacs, hogy pihenj egy kicsit – add be bolcsibe (ami ugyancsak meregdraga, es Daninak jelenleg 2 ora uvoltes az, ha felmentem az emeletre dolgozni) vagy jojjon a rokonsag, barati kor vigyazni ra. Annak ellenere hogy szerintem jo baratok vagyunk, meg soha nem hallottam, hogy Bogi megkerte volna Editket, vagy teged, hogy vigyazzatok a gyerekekre: mert ott vannak a nagyszulok, nagybacsi, nagyneni, stb. Es meg ugy is nehez, mert milyen jo lenne ha mindket par nagyszulo segitene… Magyaran nagyobbak az elvarasok felenk is, es nekunk is a sajat eletunk fele. Hogy mi rossz ebbol s mi nem, nem tudom.

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Köszi, hogy leírtad ezeket, Réka. Épp az volt a szándékom a bejegyzéssel, hogy minél több nézőpontot megpendítsünk, közösen.
   Igazság szerint a gyerekekkel kapcsolatos logisztika fene nagy tehetséget igényel, kivált ha az embernek nincs csettintésre millió segítsége. Hm… duzzog egyik mama hogy a másik többet babázhatott múlt héten. Lassan utópia a legtöbb családban itt vagy külföldön, mindegy. Ha van egy jó szomszédod, aki sokat látja a gyereket és nagyon ráér vagy mert ő is babázik vagy mert nyugdíjas, akkor az még nagyon jól jöhet, de a családi barátok már kevésbé lévén, hogy olyan rendszeresen azért mégsem találkozunk sajnos, hogy a gyerek megszokjon onnan egy másik felnőttet és elmaradjon vele. Pedig most hogy mondod, én szívesen ügyelnék más gyerekekre alkalomadtán, még az enyémeket is lefoglalnák. Az ovis+ korú vendég még áldás is, eljátszik a te gyerekeiddel. De a kisebbel sem lenne gond pár órára.
   Több gyerekkel tapasztalatom szerint nem is az a nehéz, hogy hány felé szakadjak, a mindennapi rutin egy idő után berögződik. De közben vannak a napnak olyan pontjai, hogy érzed, hogy nem tudod megoldani egyedül és kész. Amikor reggel nyolcra suliba kell menni a Naggyal, kint mínusz húsz fok van és a Kicsi 3 hónapos. Az ilyen helyzetre akárhonnan nézed nincs jó megoldás segítség nélkül. Nálunk ennek az volt az ára, hogy Édesanyám, amikor István nincs itthon, minden este itt alszik azért, hogy reggel vigyázzon Kistire 20 percet míg elfutunk a suliig Pocokkal és ő innen indul majd munkába, szerencsére ő is nem 8-ra jár. Ez életmentő volt az elmúlt egy évben a téi időszakban és nem tudok érte eléggé hálás lenni miközben tudom, hogy óriási áldozat és nagyon röstellem, hogy igénybe vettük. De olyan jó, hogy volt kit megkérni és nem tudom mi lesz, amikor majd az Öcsémékhez is jó lesz menni babázni, mert nekik is csak ő van. Most kérni sem kellett jött és jön, nem is fogadott el apellátát. Van még pár ilyen pont a mindennapunkban, és ez sokáig (5,5 év… nem kevés idő) visszatartott attól, hogy testvérben gondolkodjunk. Most már úgy érzem, hogy fölösleges volt a para, igen, nehéz, igen, kérni kell, de kibogozódik és telnek az évek, könnyebbek a feladatok. Ezért vágunk bele még egyszer.
   U.i. 1. Ha a vegyes családokat ki is hagyja a statisztika, azért ijesztő az arány így is.
   U.i. 2. Amiért otthagytad a mesterit, mindig tisztelni foglak és fel fogok nézni rád. Rengeteg józan ész és céltudatosság kell ahhoz, hogy egy ilyen lépést megtegyen az ember. Külső szemmel nézve is remekül döntöttél. Azt kívánom, hogy te magad se bánd meg soha.
   U.i. 3. Ha nincs jobb, kedvesebb megoldás, akkor kötelező a fizetett segítség. Minden pénzt megér. Olyan gyakran, amennyire a büdzsé engedi.

   Kedvelés

 2. Imola szerint:

  Azért szerencsére nem kötelező házasságba szülni, szóval abból, hogy kevés az esküvő nem következik a kevés gyerek is.

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Nem kötelező de idehaza érdemes azért a 9. hónap körül legkésőbb egybekelni másképp olyan procedúra van mire az apa a nevére tudja a gyereket venni, hogy égnek áll a hajad. Ha a vásárhelyi ismeretségi körünkből indulok ki, 1-2 esetet tudok, ahol gyerek ellenére sem házasodtak össze és valószínűleg nem is fognak. De mifelénk ez igazából még nem jellemző. Azért ilyenkor mindig megmosolygom hogy mi a fenének fél két továbbra is együtt élő felnőtt ember a házasságtól mikor már összebogozták egymást a világ legerősebb kötelékével, a gyerekkel.. emellett a házasság apró technikai dolog.

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.