Hagymahéjas tojásfestés

Arra gondoltam, hogy Húsvét másodnapjának a tiszteletére megosztom azokkal, akik esetleg nem próbálták még, hogy hogyan működik mifelénk a hagymahéjas tojásfestés. Nekem ez a kedvencem, de soha, egyetlen évben sem jut eszembe idejében gyűjteni hozzá a lehámozott hagymahéjakat. Aztán felébredek Nagyszombaton, hogy nahát, idén sem festünk ilyet. Édesanyám ennél sokkal előrelátóbb, meg is érkezett egy nagy zacskó vöröshagymahéjjal, így aztán Pocokkal nekiláttak a művészkedésnek. Hagymahéj

Íme a lépések! Szükséged lesz tojásokra, sok-sok hagymahéjra, pár zöld levélre, egy kiszuperált harisnyára és egy kis darab szalonnára. Főtt tojások

Jól mosd meg a megfestésre szánt, nyers tojásokat. Ezt általában mosogatószeres langyos vízzel és szivaccsal remekül el lehet végezni.

Harisnyák

A még kicsit nedves tojásokat vond be a hagymahéjjal. Minél többféle árnyalatúakat használsz, annál szebb és márványosabb lesz a végeredmény. Ez a mozzanat kicsit nehéz, mert a kezeddel rajta kell tartanod a héjakat a tojáson egészen addig, amíg bele nem tudod bogozni a harisnyába az egészet. A képeken jól látszik a technika.

Hagymahéjas tojásfestés

Ha azt szeretnéd, hogy egy kis zöldes árnyalatot is kapjon a tojás, akkor érdemes begyűjteni néhány érdekesebb fűszálat, levelet. Ezeket a hagymahéj és a tojás közé kell betenni. Füvek, levelek

Ha igazán szorosra tudod kötözni a harisnyát, akkor látszani fog a növény körvonala is, egyébként csak a színét adja át.

2016-03-27 11.36.00

A végén a megbogozott beszorított tojásokból ilyen kis harisnya-kukac alakul ki.

Tojásos harisnyakukac

Ezt bele kell tekergetni egy nagyobb lábasba, fel kell tölteni hideg vízzel és lassú tűzön a forrástól számítva 10 percet kell főzni. Miután kihűlt, a harisnyát szétvagdosva ki lehet szabadítani a meglepően gyönyörű és egyedi tojásokat. Már csak egy kis szalonna-darabkával kell bedörzsölni azért, hogy csodás fényt kapjon és mehet is a kosárba s onnan a locsolók zsebébe.

Hagymahéjjal festett tojás

Egy másik, talán könnyebb módszer szerint a hagymahéjjal nem kell bevonni a tojást, hanem csak a fövővízbe kell minél többet belenyomkodni és így egy egyenletes barnás színt kap minden darab. Igazság szerint ez az egyszerű tojásfestés öko-verziója. Ha cifrázni szeretnénk, akkor elővehetjük a levélkés módszert és a harisnyát. Mivel nem kell a héjjal vacakolni, jobban rá tudod szorítani a zöldet a tojásra és így megmarad a fehér lenyomata.

Hagymahéjas leveles tojás

Nálatok szokás még egyáltalán a locsolás? Idén milyen tojásokat festettetek?

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.