A terhesség alatt elkapott himlőről

Az első várandósságom alatt kisebb dolgom is nagyobb volt annál, hogy könyveket és videókat böngésszek s mindenféle babás-mamás dolgok miatt aggódjak. Épp elég volt nekem a két egyetem, a helyzet váratlansága, a hazaköltözés és minden, ami körülöttem úgy változott, hogy arra egyáltalán nem voltam felkészülve.

Az elkövetkezendő öt évben felnőttem a helyzethez és a második terhességem alatt már jóval informáltabb voltam. Előre készültem, mindenféle szűrővizsgálatokat elvégeztettem, melyeket a józan eszem diktált, rendbe tettem, amit lehetett. Egy dologra nem hívta fel senki a figyelmem: ha még nem voltam valamilyen fajta himlős, akkor oltás híján bajban vagyunk. Az alábbi videót is csak 4 hónapos várandósan láttam, végig is bőgtem az éjszakát, hogy most mi lesz a babánkkal, mert én még rózsahimlős bizony nem voltam és a bárányhimlő is ragadt már meg bennem másodízben övsömör formájában. Igen, vizsgálják a TORCH teszten ezeket, de azzal is mindenki akkor találkozik, amikor már terhesen javasolja vagy nem javasolja az elvégzését a nőgyógyász. Így eső után köpönyeg verzióban nem is tudom, hogy mi értelme van megcsináltatni…

Hála a Jóistennek nem történt baj, bár a 9 hónap alatt kétszer is volt kanyaró járvány a Pocok ovijában, másodszor éppen a szülészeten ért a hír, de ezt is megúsztuk betegség nélkül. Akkor azonban megfogadtam, hogy úgy nem fogunk még egyszer gyereket vállalni, hogy rózsahimlő ellen be nem oltatom magam. Egyszerű dolog, kár aggódni és a következményei pedig tragikusak lehetnek ha történetesen rosszkor fertőződik meg az ember s vele a magzat is. Az elhatározást tett követte, de ami ez után várt ránk, arra egyáltalán nem számítottunk. Holnap elmesélem. Tanulságképpen.

Addig is itt a videó, amelyből minden kiindult. Megszívlelendő.


u.i. A bárányhimlő ellen állítólag tényleg nem nagy kunszt beszerezni az oltást.

2 hozzászólás Új írása

  1. Imola szerint:

    A bárányhimlő elleni oltással csak egy baj van: nem a himlő, hanem a durva szövődmények ellen véd igazán. Szóval oltás után is ugyanúgy elkaphatod és időnként kell emlékeztető oltást is kérni. Amúgy jó dolog az oltás, mi is beadattuk Balázsnak, mert nagyon komoly szövődmények lehetnek, még akár agyhártyagyulladás is, de örökös védettséget csak a betegségen való átesés ad.

    Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.