A pécsi zöld dobozról

Élelmiszergyűjtő zöld doboz PécsettÍgy néz ki valójában és már négy éve működik. Amikor kihelyezték, elég nagy média-port kavart. Én is láttam a tévében és már akkor zseniális ötletnek tűnt. Persze, hogy megfeledkeztem időközben róla, de a nyáron Pécsett jártunk-keltünk és egyszer csak ott volt az orrunk előtt. A történetről többet itt olvashatsz (klikk). Amíg ott fényképezgettem, a szomszéd házból átszaladt egy fiatalember egy adag bedobozolt étellel. Amint meglebbentette az ajtót láttam, hogy volt még bent pár margarinos doboz is. A dolog nyilvánvalóan működik.

Közben Magyarországon egyre terjed az ötlet. Utánaböngésztem és látom, hogy Szegeden is van már lehetőség az ételnek ilyen formában történő adományozására. Erről eddig sajnos nem hallottunk.

Azon töröm a fejem, hogy vajon miképpen lehetne életbe ültetni az ötletet Vásárhelyen? Hiszen annyi maradék akad egy-egy háztartásban. Még ha egyéb nem is volna, de az iskolai kiflit például sosem eszik meg a gyerekek, ebből lesz a mindenkori prézlink, de nem volna ám muszáj megszárítani, ha még frissen (már amennyire friss az…) elmajszolná akár egy-egy hidegvölgyi cigány gyerek. De sokszor van úgy, hogy annyi levest főzök, hogy negyedik nap már mindenki unja, vagy megmarad egy marék második, de senki sem kéri. Persze, hogy nem vágtatsz túl vele a fél városon napi rendszerességgel, de egy-egy ilyen dobozt a helyi, környékbeli közösség is simán fenn tudjna tartani. A cikkben is arról írnak, hogy azok tesznek bele főleg ételt, akik vasárnap a templomba mennek, vagy a környéken dolgozók, lakók. Mondjuk lelki szemeim előtt már látom is a visszaélést az ingyen dolgokkal, a szétdobált ételeket, a megrongált tárolókat, a sok szemetet. Ez itt egy másfajta kultúra, már egy határnyi távolság is sokat számít  sajnos. Mégis, amíg ki nem próbáljuk, nem tudhatjuk biztosan. A Cartias-os ruhagyűjtőket is rendszeresen szétszedik, mégis évek óta működnek… Ötletek, vélemények?

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.