A nemlétező szelektív szemétgyűjtésről

Ekkor:

Tisztázásképpen: Vásárhelyen egyetlen szelektív hulladékgyűjtő rendszer létezik, ezt pedig a cigányok üzemeltetik. 5-6 éve kihelyezték ugyan a háromszínű konténereket ide-oda, de ebben a városban még azt sem tudni, hogy a konyhai szemét hová, mikor és milyen formában kerül elszállításra, szóval nincsenek illúzióim: az általunk szorgalmasan külön gyűjtögetett üveg, műanyag és papír valószínűleg nem oda kerül, ahová szánjuk. Legalábbis még sosem olvastam egyetlen cikket, bizonyítékot vagy nyilatkozatot arról, hogy valamelyik cég a vásárhelyi szelektív hulladékból gazdagodott volna meg, holott az köztudott, hogy a szemétben nagyon sok a pénz.

Annak ellenére külön választjuk az eldobni valót, hogy a környékünkről immár minden szelektív konténert felszámoltak és kilométereket kell autózzunk a legközelebbihez. Persze amióta ennyire lelombozó hírek terjengenek a téma körül, legtöbbször őszintén szólva nincs ambícióm és szabad energiám a hurcolgatásra. Örülök, ha a ház melletti mindenes és mindig rendetlen kukába le tudom szállítani az amúgy külön zsákokba szedett tiszta szemetünket. Arra gondolok ilyenkor, hogy ezzel legalább megkönnyítem a műanyag-palack-gyűjtésből élők munkáját, mert egyben kapják meg az egészet. Ők legalább tényleg a begyűjtő pontra szállítják ezeket égig érő, talicskán tolt zsákjaikban.

Ez a cikk a minap jelent meg a helyi sajtóban. (klikk) Képesek voltak elvenni a cigányoktól a keserves munkával összeguberált palackokat, mert állítólag a színes, szelektív tárolókból szedték ki őket. Az tény, hogy sokszor ijesztő, ahogy ott kolbászolnak a szemét körül, sokan vannak, vad kutyákkal körülvéve és törnek-zúznak. Ez nem megoldás. De elvenni a kenyerüket? S még büszkén ismételgetni, hogy beadja a város a palackokat a gyűjtőnek és bezsebeli utánuk a pénzt a közös kasszába. Én az egész szelektív hulladékgyűjtés bizniszt odaadnám a Hidegvölgynek. Szerintem száz százalék fölött teljesítene Vásárhely a reciklált szemét hányadát tekintve. És végre lenne nekik is reális fizetést biztosító munkájuk.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.