Dr. William Sears – Éjszakai gondoskodás

Dr. William Sears - ejszakai gondoskodasAmikor megtudtuk, hogy újfent kisbaba érkezik a családunkba, sokféle érzés kerített hatalmába. Szépen sorban átestem a büszkeségen, a boldogságon, a kételyeken, a kétségbeesésen, a kíváncsi türelmetlenségen, a megnyugváson, az aggódáson… majd kezdődött minden elölről, nagyjából naponta ötször. Egy dolog maradt állandó: az éjszakázásoktól való hátborzongató félelem. Akkor, amikor Pocok már csak extrém rémálmos esetekben ébresztett, és már nagyon megszoktuk a békességes éjszakai nyugalom kényelmét… minden megoldás érdekelt, így leltem erre a könyvre. Igaz, hogy Kisti mai napig felébred minden éjszaka fél egy és kettő között tejet inni, de azonnal visszaalszik. A korai hónapokban pedig, habár több részre is darabolódott az éjszakánk, ahogy ez egy kisbabás háznál elkerülhetetlen, mégis a körülményekhez képest sokat pihentünk és meglehetősen kisimultan vágtunk neki a mindennapoknak. Mindezt az Éjszakai gondoskodásnak köszönhetjük.

Dr. William Sears amerikai gyermekgyógyász, nyolc gyermek édesapja. Ez már önmagában azt jelenti számomra, hogy tudja, miről beszél, tapasztalta és kipróbálta azt, amit leírt ebben a roppant olvasmányos könyvben. Az elején felvázolja a babák alvásának a fiziológiáját, így megértettem végre, hogy miért alszik Kisti az ölemben békésen és miért ébred fel amint leteszem a kiságyába.

Erősen kételkedtem abban, hogy az általa szorgalmazott együttalvós módszer beválik. Az első gondolatom ezzel kapcsolatban az volt, hogy bizonyára jól érzi majd magát a kisfiúnk az ágyunkban, a szülők közelségében, s így aztán onnan fog majd nősülni. Ezt pedig egyikünk sem szerette volna. Aztán úgy alakult, hogy meg tudtam oldani, hogy este, miután elszenderedett, áttettem a kiságyba és csak akkor vettem magam mellé, amikor először felsírt. Szopizással hamar visszaaludtunk és sosem voltak fél éjszakás, látszólag vigasztalhatatlan ordítási szessziók, mint anno Pocokkal. Fokozatosan az első ébredések mind kitolódtak, s végül már csak hajnaltájt kerültünk egy ágyba. Amikor pedig áttértünk a tejporra, akkor ahhoz már ki sem kellett vennem a kiságyból, ott itta s issza most is minden éjjel az adagját és rögtön utána vissza is alszik. Most pedig napokon belül külön szobába fog költözni. Ettől tartok még egy kicsit, mert nagyon hozzászokott az elmúlt évben a közelségünkhöz, de nekünk, szülőknek már rég kellene a privát tér és idő. Remélem, hogy jól abszolváljuk ezt a nagy lépést, majd jelentkezem ezügyben.

Ízelítőül, a könyv a következő témákat tárgyalja:

 • A kötődést segítő nevelés: bevált módszer
 • Milyen a csecsemők alvása és miért más, mint a felnőtteké?
 • Hol aludjon a kisbaba?
 • Hogyan altassuk el a kisbabát, és mit tegyünk, hogy ne riadjon fel?
 • Hagyjuk-e sírni a kisbabát?
 • Altató falatok
 • Mi okozhatja az éjszakai ébredést?
 • Hogyan gondoskodjunk a többemberes babákról?
 • Apai gondoskodás
 • Az éjszakai gondoskodás mint családtervezési módszer
 • A leggyakrabban előforduló alvási és ébredési rendellenességek
 • Az éjszakai gondoskodás és a hirtelen csecsemőhalál
 • Délutáni pihenő: a lelki egyensúly feltétele
 • A fészekrakás: a hálószoba berendezése
 • Éjszakai gondoskodás – egyedülállóként
 • Éjszakai gondoskodás rendkívüli helyzetekben
 • A zárszó: esti mese
 • A La Leche Liga

Ezek között sok olyan információ akad, amelyet jó a kisbaba születése előtt elolvasni, és első pillanattól kezdve alkalmazni, de vannak ötletek és vélemények, melyek később, akár egy éves kor körül lesznek relevánsak. Mindenképp ajánlom ennek a könyvnek a felütését, ha bármilyen alvással kapcsolatos gond akad az első években. Jó befektetés, nem hiányozhat a családi könyvtárból.

2 hozzászólás Új írása

 1. Zita szerint:

  Kölcsön lehet kérni?

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Ha láttam volna, már lehetett is volna. Mivel nem, ezért legközelebb. De addig is szerintem ez olyan hasznos könyv, hogy nem volna hülyeség belefektetni. Még jó pár évig hasznát vennétek. Én már egy éve nem tettem el az éjjeli szekrényemről. Folyton új tanácsokat látok benne.

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.