Zsolnay Kulturális Negyed – A pécsi varázs…

Díszes kanálisfedő PécsettJártam én már korábban Pécsett, nem is egyszer, de mindig viszonylag rövid időre mentem, soha nem kimondott városnézési szándékkal, és ezek még jóval a kulturális főváros projekt előtti időkben voltak. Tudtam, hogy szép város és van mit nézni, de némi utánaolvasást követően hamar szembesültem azzal, hogy itt talán nem is lesz elég az egy hét, amit rá fogunk szánni. A Zsolnay Kulturális Negyedben kezdtük a kalandunkat, de másnap is vissza kellett térnünk ugyanoda, mert rengeteg látni-, nézni-, kipróbálni való van, lehetetlen egy látogatásba zsúfolni mindent.

Két tappancs van a földön: Innen készíts egy képet. :)
Két tappancs van a földön: Innen készíts egy képet. 🙂

“Közép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese a XIX. századi Zsolnay család porcelángyárának felújítása nyomán született ujjá 2010-ben:

 • közel 30 műemléképülettel
 • gyönyörű, hatalmas kertekkel
 • állandó és időszakos kiállításokkal
 • planetáriummal
 • játszóterekkel
 • színház- és koncerttermekkel
 • hangulatos kávézókkal
 • éttermekkel
 • változatos programokkal.”

Előre összefoglalván a tapasztalatainkat: zseniális ötlet volt a valamikori ipari telepet látványossággá alakítani, és a kivitelezés mesterfokon történt. Ez az a hely, ahol arra bátorítanak, hogy a csodálatosan vastag, szőnyegszerű zöld fűre telepedj le, élvezd a napsütést. Nem úgy mint nálunk, hogy minden tele van táblázva a Nu calcati iarba! (Fűre lépni tilos!) felirattal. Hagytuk is Kistit vígan kukacolni és legelészni, miközben Pocok a három játszótér valamelyikén próbálta levezetni a múzeumlátogatással

Sajnos nem működik a kút, de nagyon szép.
Sajnos nem működik a kút, de nagyon szép.

felgyülemlett fölösleges energiáját. Nem hiába keresztelték “negyednek”, valóban nagy, elkerített területen fekszik, de szabad és ingyenes a bejárás, azt hiszem csak éjszakára zárják be. Csupán a rendezvényekért, kiállításokért kell fizetni. Vannak hagyományos kézműves boltok és itt kapott helyet az 50 éves Bóbita Bábszínház, mely bábmúzeummal örvendezteti meg a gyerekeket, akik akkorra már több Zsolnay porcelánt míg élnek, nem akarnak látni. Ki lehet próbálni mindenféle-fajta bábot, érdemes rászánni az időt a mókázásra odabent.

 

A látogatásunk egybeesett az Europa Cantat nevű nemzetközi kórusfesztivállal, melynek szintén a Zsolnay Negyed adott otthont, ezért jó nagy volt a nyüzsgés az udvaron. Klassz volt látni annyi különböző korosztályú, mindenféle nyelveken beszélő többnyire vidám embert.

Amúgy nagyon könnyű a Negyed megközelíthetősége, a központtól valóban negyedórányi járóföldre van, de méretesDíszes csempék a Zsolnay Kulturális Negyedben parkolóval rendelkezik, melyet ingyenesen lehet használni naphosszat. Ezt csak azért hangsúlyozom, mert kiderült, hogy Pécsett a köztéri parkolás örök és megoldhatatlannak tűnő gond. Ebédelni is lehet ott helyben, ha már az embernek rámegy a napja a bámészkodásra, az út fölötti önkiszolgálós étteremben nagyon finom, változatos és egyáltalán nem drága a kaja. Még paleo-menüjük is van. És a kávé… hm…

Végül a két nap alatt a planetáriumon kívül, melyhez Pocok még túl fiatal lett volna állítólag, mindent sikerült végignézni.

Érdemes megfontolni a kombinált jegyeket, melyek több napra szólnak, és különböző helyszínekre kínálnak összevont belépőket. Ha az ember tudja, hogy úgyis mindent látni akar, jó sokat lehet így spórolni és végül nem fogod ellustálni a látványosságokat, ha már kifizetted.

Díszes lámpa a Zsolnay Kulturális NegyedbenA Zsolnay család életéről és a gyár történetéről szóló kiállítás azonnal elrepít a 19. század atmoszférájába. Ezt követően érdemes végignézni Gyugyi László mintegy 600 darabos Zsolnay gyűjteményét. Annyira gyönyörű egy-egy darab, hogy szerintem az értéküket felbecsülni is alig lehet. Aki még nem látott csodát, itt egészen biztosan találkozik párral. Létezett állítólag egy olyan időszak a gyár történetében, amikor Zsolnay Vilmos pink mázakkal kísérletezett. Ezekből az évekből maradt fenn a “Kezdetben volt a rózsaszín” című kiállítás érdekes felhozatala. Mondanom sem kell, hogy Pocok imádta végigbámulni a sok száz babaszín edényt és használati tárgyat. Remek ötlet volt összegyűjteni őket. A látvány-manufaktúra keretében elvileg be lehet kukkantani a porcelánok festési folyamatába. Igazság szerint három hölgy dolgozik szorgosan abban a teremben, amely látogatható, de nem igazán veszik jó néven, ha valaki megszólítja őket vagy ha hangosan beszélgetnek, esetleg zakatolnak Díszes kályha a Zsolnay Kulturális Negyedbena kíváncsiskodók. Bár minket nem kellett leszóljanak, de empatikus képünk lehet, mert egyikük kifakadt s elpanaszolta, hogy ők nem tehetnek arról, hogy kirakatba állították őket, ugyanúgy normára dolgoznak mint mindenki más a gyárban, csak őket folyton zargatják, és nehezen tudnak haladni. Bizonyára büntetésből kerültek a vitrinbe. Ezt a részét talán át kellene gondolni és esetleg jó volna azért fizetni 1-2 embert, hogy lazán pingálgasson naphosszat miközben szóba áll a látogatókkal. Ez mindenkinek nagyobb élményt nyújtana. Az 1861 Kesztyűmanufaktúrában például csodálatos bőr kesztyűket gyártanak, szintén látogatható üzemmódban, de ott nagyon kedves volt az egyik hölgy, Pocokkal jól elbeszélgetett, válaszolt minden kérdésére, és végül megajándékozta egy zacskónyi bőr-hulladékkal, amit ők ki szoktak amúgy dobni, de egy gyerek számára igazi kincs. Most is féltve őrizgeti a szobájában és Barbie ruhákat tervez belőlük mikor eszébe jut.

Pocok és több száz rózsaszín
Pocok és több száz rózsaszín

A Labor nevű interaktív varázstér egy mini Csodák Palotája látványos kísérletekkel, vicces próbákkal. Jól el lehet szórakozni velük akár egy órán át is. Ide tartozik a fizikaóra is, amelyre azt hiszem minden nap be lehet ülni. Egy roppant szimpatikus professzor, alkalmanként változó témakörben mutat be mindenféle érdekes kísérletet, persze magyarázattal együtt. Telt ház van ilyenkor, de megéri beülni. Itt derült ki Kistiről, hogy milyen “bátor csóka”, mert nem ijedt meg a hangtani kísérletek néha valóban kömény decibeles eredményeitől.

Végül elsétáltunk még a Zsolnay mauzóleumba, amely egy domb tetején fekszik. Valamikor igen szép hely lehetett. Közben a közvetlen közelébe felhúztak pár panelt. Így a látvány meglehetősen lelombozó.Az üzlet-soron mindenféle értékes szuvenír vásárolható. A legjobban a cukorkabolt tetszett, ott helyben készített édességekből lehet válogatni, kóstolni és minden nap a meghirdetett időpontban végignézhető

Fénytani kísérlet a Labor-ban
Fénytani kísérlet a Labor-ban

a cukorkakészítés nagyon látványos folyamata. Nyilván a műhelytitkokra nem derül fény, de még így is sok újat tanultunk például arról, hogy hogyan kerül a csík a párnacukorba. Ugyanitt van a turisztikai információs iroda, de nem tudom, hogy csak rossz napon érkeztünk-e, esetleg valami helyettesek dolgozhattak éppen akkor, mert érdembeli útmutatót nem tudtak adni arról, hogy ha itt már mindent láttunk, akkor merre érdemes tovább indulni a városban.

ÉS a legvégén, István kitartó unszolására beszabadultunk a Zsolnay mintaboltba is. Én meg voltam győződve, hogy egyrészt egy kistányért sem fogunk tudni megvenni, annyira drága ott minden, másrészt a mi cserép-törős múltunk miatt a pénzt akár az ablakon is kidobhatnánk és megspórolnánk egy utat. Nem marad meg nálunk ilyen értékes holmi. Aztán így meg úgy, hogy csak körülnézünk és kell valami emlék… hát drága persze, de nem megfizethetetlen. Végül szereztünk egy kicsi és egy nagyobb vázát, egy Bogyó és Babóca bögrét és reggeliző tányért Pocoknak (ezt is kézzel festik, hihetetlen) és egy csodás porcelán medálos nyakláncot. Ezekre persze fokozottan vigyázunk és mivel egyiket sem használjuk mindennap, hátha sokáig emlékeztetnek majd erre az egyedülálló kirándulásunkra.

A napokban mesélek még Pécs környéki élményekről. Hátha igazán kedvet kapsz egyszer ott szétnézni.

Rózsaszín teázás
Rózsaszín teázás
Rózsaszín kiállítás
Rózsaszín kiállítás
Még több rózsaszín
Még több rózsaszín
Több száz rózsaszín edény
Több száz rózsaszín edény
Faldísz
Faldísz
Egy bolt a soron
Egy bolt a soron

3 hozzászólás Új írása

 1. Talán innen (is) inspirálodtak Pantone emberei a 2016 év szineit illetően…..Rose quartz..

  Kedvelik 1 személy

  1. szerendipity szerint:

   Ki tudja… 😉

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.