Gyerekzsúrok

Ekkor:

Lehet, hogy a kirekesztettségtől való félelem gyerekkori emléke tetteti velem, de már nyolc évesen is az tűnt a legokosabbnak, hogy ha szülinapi bulit szervezek (szerveznek nekem a szülők), akkor arra válogatás nélkül meghívom az egész osztályt és ha valaki nem szeret az úgyse jön el, de ezt döntse el ő. Az más kérdés, hogy én nagyon örültem minden meghívásnak, és szívesen mentem bárkihez játszani, de egy idő után csak a legjobb barátok hívtak, mert nekem sosem tartották meg helyszűke miatt a barátos szülinapom és ha valakit másodszor sem hívsz vissza, akkor az harmadszor már nem számít a jelenlétedre. Ez még a játszóházas korszak előtt volt vagy két évtizeddel.

Pocok bekerült egy olyan osztályközösségbe pár hónapja, ahol a legjobb barátnőjén kívül mindenki új volt számára. Ennyi idő alatt még nem is igazán ismerte meg a többi gyereket, plusz javában tart a fiúkkal nem játszunk fázis, tehát nem tudom elképzelni, hogy azt mondjam neki: a szülinapodat megtartjuk, de csak 5 társat hívhatsz meg rá, válassz! Nem is egyezik azzal az értékrenddel, amit példamutatni próbálok számára, mégpedig, hogy új banda, mindenkinek adni kell egy esélyt, tessék mindenkivel kedvesnek lenni. S akkor pár hónap múlva kérjem meg, hogy válasszon közülük. Ha egy mufurc, barátságtalan gyerek volna, akkor fel sem merülne a dolog, de az én lányom egyelőre mindenkit szeret és tényleg mindenkivel igyekszik barátkozni persze legjobb tudása szerint (ösztönösen mindig ilyen volt). Például a múltkor bementünk vasárnap a bibliaórára amit istentisztelet alatt tartanak a gyerekeknek, először volt ott Pocok, nem volt megszeppenve, azonnal barátkozni akart.

  • Szia, kislány, hogy hívnak.
  • Anett!
  • Hogy?
  • ANETT!!!!
  • De fura neved van…

… s akkor Anett persze nem lett öribari. De a jóindulat benne volt. Erről később beszéltünk s most már azt is tudja, hogy az embereknek attól nem fura a nevük, hogy számunkra idegen a csengése. Najó, egy-két kivételt leszámítva, de akkor sem vágjuk a képükbe, mert nem ők választották maguknak.

Felvetettem ezt a zűrös-zsúros kérdést egy facebook csoportban, melynek mindenféle korosztályú háziasszonyok a tagjai és egyetlen olyan válasz sem érkezett, hogy bárki valaha is meghívta volna az egész osztályt a gyerek zsúrjára. Semmilyen évfolyamon, soha nem volt ilyen. Még oviban sem. Pedig rengeteg hozzászólás érkezett, érzékeny téma lehet. Na akkor ébredtem rá, hogy milyen csodabogár vagyok.

Írjatok hát véleményt. Indokokat. Érdekel minden szempont. Tényleg nem fog másnap rosszul esni annak a gyereknek és annak a szülőnek, akiről kiderül, hogy azért nem tudja miről beszélnek a társak, mert ő nem volt ott ahol egy csomóan igen pedig ment volna csak nem hívták? Persze ha mindenkit meghívsz és mindenki eljön, akkor utána kéthetente foglaltak a hétvégék, mert folyton valaki visszahív egy zsúrba és nyilván ez egy idő után sok lesz a jóból, de ez legyen talán a legnagyobb gondunk. Anyagi vonzata is elég jelentős a játszóházas szülinapoknak, ettől is nehéz eltekinteni. Tavaly meghívtuk az ovis csoportot, hárman tartottuk együtt a szülinapot, tehát osztoztunk a költségeken, a fele gyerek sem jött el és fejenként 400 lejjel kellett hozzájáruljunk a délután sikeréhez (helybérlés, mókázók, pizza, üdítő, torta, és ezen kívül mindenki vitt sütit, azt fel sem számoltuk). Függetlenül attól, hogy az ember megengedheti-e magának, nekem maga az összeg óriásinak tűnik, ha valaki maga állja, hogy minden évben csak egy gyerek-szülinap annyiba kerüljön majdnem mint egy keresztelő, és lehet, hogy van 2-3 gyerek a családban.

Te mit tennél? Még egyszer hangsúlyozom, ez egy új közösség, apró 6-7 éves gyerekek. Azt én is látom, hogy másodikos kortól már lesznek baráti közösségek, nagyobbak is, kisebbek is, és csak rontanám az örömöt, ha olyat lenne kötelező meghívjon Pocok, akit tényleg nem szeret valami miatt. És persze, hogy nem olyan a világ, hogy mindenki rózsaszín és barátságos és szeretni kell. Na ez egy jó hosszú téma. Írjatok, mert mérlegelési fázisban vagyok.

Egy hozzászólás Új írása

  1. Imola szerint:

    Én nem tartanék szülinapi zsúrt, majd csak akkor, ha már a gyerek igényli, hogy x, y, z ott legyen.

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.