Krumplinyomda

Ekkor:

A Kispajtás nevű folyóiratot nem ismertük egészen addig, amíg az iskolában el nem kezdtek belőle dolgozni. A Tanítónéni szerint ezt érdemesebb rendelni nem a Szivárványt. Gondolom azért, mert több benne a feladvány. Amúgy a célközönség ugyanaz és mi nosztalgiából kérjük azért a jó öreg Szivárványt is, itthonra.

Nos, ebben a Kispajtásban minden hónapban van 3 pályázati rejtvény, többnyire valamit rajzolni kell. Itthon készítjük el és az osztályban összegyűjtik, egyben továbbítják a szerkesztőségbe. Szerencsére Pocok nem az én rajztehetségtelenségemet örökölte, hátha az apjáé elég lesz egyszer csak egy díjhoz. Addig is következetesen megalkotjuk az elvárt dolgokat hónapról hónapra mert nagyon szimpatikus ez a proaktív hozzáállás, amelyet a Tanítónő képvisel és kedves az izgalom, melyet a lányom szemében látok, amikor azért dolgozik, mert esetleg nyerhet. Beküldünk mi amúgy magunktól is mindenfélét. Filly magazint, Minimaxot… jelentkezünk mindenre. Muszáj gyakorlatot szerezni a “sajnos most nem te nyertél de hátha legközelebb és kérlek ne sírj, mert tudod, hogy szerencse kérdése” típusú helyzetekre, melyekből bizonyára igen sok várja még a gyerekeinket az életük során.

A hétvége eseménydús volt, ezzel gondolom most nem mondtam nagyot, így a tegnap este hat körül jutott eszembe, hogy hoppá, hétfőre kellenek a pályázatok. Gondoltam, rajzolgat majd Pocok egyet-kettőt és már címezhetem is a lapokat. Erre kiderül, hogy az egyik feladat szerint krumplinyomda segítségével kell kedvenc állatot ábrázolni. Krumplinyomda. Huh.

A gugli szerencsére hamar kisegített. Találtam egy remek megoldást a gondunkra, melyet gondoltam, hogy megosztok veled is. Hátha egyszer még jól fog. Ha nem vagy történetesen fafaragó vagy szobrász, akkor a legkönnyebben úgy készíthetsz krumplinyomda-formát, hogy veszel egy nagyobb pityókát, megmosod, megtörölöd, kettévágod, előkapsz egy süteménykiszúrót, belegyömöszPillangó krumplinyomdaölöd a közepébe, majd oldalról olyan fél-egy cm szélességben körülötte levagdosod a krumplit, végül kihúzod a formát és tádááám. (Persze nem elhanyagolandó feladat az sem, hogy lovacska kiszúró híján meggyőzd a gyereket arról, hogy a kedvenc állata inkább a pillangó vagy a medve…). Már csak elő kell kapni a temperát, ha nem bánsz egy agyvérzést vagy a finger-paint nevű zseniálisan lemosható, már oldott állapotban kapható festéket (a klasszikus vízfesték nem elég sűrű erre a célra), rá kell ecsetelni jó vastagon a krumplira és kezdődhet is a móka. Ilyen csodák készültek.

Pillangók krumplinyomdával

A végén Pocok úgy belejött, hogy papírzsepiket változtatott egyedien tarka lepkés vagy kézlenyomatos home made szalvétává. Még egy-két ilyen alkalom, és előléphetünk krumplinyomda-művésszé. 🙂

Egy hozzászólás Új írása

  1. Huuuu…ezek nagyon cukik 🙂 Nagyon ügyes Annácska!!
    Kérhetek-e (közeleg) szülinapomra egy ilyen személyre szabottat? 🙂

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.