Szüreti kosaras bál

Kosaras bál kosárAmint azt tegnap írtam, Pocok iskolájában az elmúlt években hagyományteremtő szándékkal igyekeznek feleleveníteni a régmúlt szürethez köthető szokásait. A gyerekek bálján kívül fontosnak tartják a szülői közösség összefogását is, ezért ilyenkor az a hagyomány, hogy mindenki megoldja a gyerek(ek) éjszakai felügyeletét és részt vesz az esti élő zenés kosaras bálon. Nem kell nagyon úri dologra gondolni: egy közeli líceum kantinjában rendezik meg, ahol harisnyagyilkosak az asztalok és székek, minimális a dekoráció, a kaját te viszed és a beugró két személy számára húsz lej, melyből a zenészt fizetik ki. Nem ezeken a külsőségeken van a hangsúly, hanem a együttléten, ismerkedésen, közös programon.

Már akkor tudtam, hogy érdemes lesz elmenni, amikor először hallottam róla, de akkor még úgy volt, hogy Istvánnak dolgoznia kell. Végül ő is belátta, hogy igenis fontos eseményről van szó, ezért kivett hármat, az összesen évi 16 szabadnapjából azért, hogy itthon lehessen még szerdától péntekig. Jól tette. Sajnos szombatra is már nem futotta a szabiból, ezért éjfélkor fájó szívvel el kellett jönnünk a buliból, hogy ő hajnalban indulhasson Szegedre. Nagyon meg voltunk lepődve, hogy annyira jól érezzük magunkat, és igazán nem akarunk hazamenni. Út közben erről beszélgettünk és arra a következtetésre jutottunk, hogy a túlságosan retró és a civilizált beszélgetéshez sajnos nagyon hangos zene ellenére azért volt olyan klassz a hangulat, mert aki ott volt, az mind jól akarta érezni magát. Sok múlik a hozzáálláson és István sem bánta a szabadnapokat. Karácsonyra úgysincs miért tartogatni őket. Nagyon jól esett kicsit táncolni, kikapcsolódni, a többi szülővel jobban megismerkedni. Ritka alkalom ez már a mai közhelyesen rohanó világban. Örülök a kezdeményezésnek, támogatjuk a jövőben is, és bízom benne, hogy ilyen vagy olyan módon meg fogjuk tudni oldani, hogy minden évben részt vegyünk ezen a kosaras bálon. A hagyomány csak akkor marad fenn, ha vannak, akik éltessék.

Holnap elmesélem, hogy mi került a kosarunkba és hogy másokéban is mi volt. Hátha valaki épp azon tűnődik, mint mi még múlt csütörtökön, hogy mégis mivel s mennyivel kell készülni egy kosarasbálba.

2 hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.