Migráns-helyzet

A bevándorlókkal kapcsolatban mindenkinek van, és legyen is véleménye. Aggódva nézem minden nap a híreket, melyek egyre csak romló helyzetről számolnak be. Félek, hogy mi lesz majd a vége, mert a tömegeknek a hatalma megkérdőjelezhetetlen. Nagyon rosszul is végződhet ez a népvándorlás, amennyiben nem a megfelelő döntések születnek ott, ahol az ilyesmiről dönteni tudnak.

Tanácstalanul álltam a kérdés előtt, nem tudtam eldönteni, hogy mi lenne a legjobb, aztán elolvastam Böjthe Csaba írását a témával kapcsolatban és arra jutottam, hogy az övé lenne a legésszerűbb megoldás. Azt javasolja ugyanis, hogy a történelmi előzményeket kell elővenni, hiszen volt már arra példa, hogy egy országot tömegek kényszerültek elhagyni. Például amikor Ausztria befogadta a sok magyart, akkor az osztrák lakosságtól elszigetelt lágerekbe helyezte el őket, és addig maradtak ott, amíg nyelvi és kulturális szempontból fel nem zárkóztak a helyiek szintjére. Vagyis megtanultak németül és megszokták, hogy arrafelé hogyan illik a dolgokat bonyolítani. Ezek után bátran vállalhattak munkát, teljes értékű polgárokká váltak. Idővel és sok tanulással. Ez a titok tehát. Élelem mellett a menekültek oktatásába is pénzt és egyéb erőforrásokat kell fektetni. Nem hívta őket senki, de ha már jönnek, akkor muszáj róluk tudomást venni. Igen, durván hangzik az, hogy zárt területen kell élniük egy ideig és hogy nem mehetnek a lakosság közelébe, de ezt az állapotot egyáltalán nem kötelező vállalni. Helyette haza is lehet szépen menni nagyjából ugyanazon az útvonalon, át a kerítésen, ahogy jöttek. Segíteni azokon érdemes, akik hajlandók a maguk részét is hozzá tenni a folyamathoz a saját jólétük érdekében. Segély helyett szállást, élelmet és oktatást kellene Németország adjon nekik. Természetben, nem euróban. Az valószínűleg már nem is lenne annyira vonzó a sok megélhetési bevándorló számára. Sült galamb ezen a világon nincsen és ne is legyen!

10 hozzászólás Új írása

 1. adele1014 szerint:

  Hát baszki, ilyen helyzetben nem várom el senkitől, hogy hosszútávú tervei legyenek.
  A kulturális indokot maximálisan megértem! 😀

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Olyan jokat kommenteltek en meg nem vagyok ma gepkozelben telorol meg nehez hozzaszolni. Kell vitazni mert az visz elobbre. Remeltem hogy elmondja mindenki a velemenyet. 🙂

   Kedvelés

 2. Reka szerint:

  Ez igaz, es szerintem is most az a dolgunk mint kozossegnek, hogy probaljuk minden lehetseges eszkozzel csokkenteni a szenvedesuket, ami a hazajukban es az uton keletkezett serulesek felszamolasarol is kellene szoljon. Szerintem aki ilyen trauman esett at, azt nem lehet jovo hettol teszem azt magyar nyelv es kultura kurzusra kuldeni. Egyebkent en ugy ertelmeztem a megelhetesi bevandorlo fogalmat, mint aki egy jobb megelhetes remenyeben vandorol kulfoldre. Pl. azt hiszem mi is ehhez a kategoriahoz tartozunk, mert vegulis a ferjemmel maradhattunk volna akarmelyikunk sajat orszagaban, mi dontottunk ugy (inkabb kulturalis indokokbol, mint konkret “konnyebb elet” remenyeben) hogy kulfoldre koltozunk. Nem hajtott a tatar magyaran. 🙂 Ami viszont meggondolando az a hosszu tavu beilleszkedes lehetosege, ebben igaza van Annanak: vajon mennenek vissza, maradnanak, tovabb vandorolnanak hosszu tavon? Jo lenne tudni (csak nincs most hogyan) milyen hosszu tavu tervekre szamitson az az orszag, aki befogadja a menekulteket, mert ugy tud tervezni es akkor nem arrol fog szolni ez az egesz, hogy evente 10.000+ euro/fo keretet kell biztositson tizezreknek hosszu evekig. Azt mar nem lehet fedezni a most bovebben folyo magansegelyekbol.

  Kedvelés

 3. Reka szerint:

  De adele1014 valaszara: ne felejtsd el, hogy Anna a megelhetesi bevandorlokrol mondta, hogy nem kellene varjak a sult galambot. Nem arra, aki pl. haborus helyzet elol menekul. Az az igazsag, hogy ahol van egy rendszer, ott elob-utobb ki fogja valaki talalni hogyan lehet azt kijatszani a sajat hasznara.

  Kedvelés

  1. adele1014 szerint:

   Ebben a kontextusban nem tudom értelmezni a megélhetési bevándorló kifejezést. Egyébként a szerző (Anna) sem tett különbséget, a bevándorlókról, mint homogén halmazról beszélt, és elsősorban a most kedélyeket borzoló tömeges menekültekről. Ne maszatoljunk; ők bizony szörnyűségek elől menekültek.

   Kedvelés

 4. Reka szerint:

  Ne haragudj, de en sem ertek teljesen egyet veled. Termeszetesen kell kulturalis beilleszkedest biztositani a menekulteknek – de szerintem egyelore hiaba probaljuk az adott nyelven tanitani oket, vagy magyarazni, itt hogy mennek a dolgok, mert a nagyreszuk olyan posztraumatikus stresszel erkezett, hogy csak na. Egy-egy ilyen tabor mar nekik is (nem beszelve sok europai kisebbsegrol) hanyingert keltene mar. Eloszor legyen etel, kulturalt korulmenyek lakni, erezzek embernek magukat megint es azutan nyilvanvaloan be kell illeszkedjenek valahogy. Abban igazad van, hogy a masik veglet sem jo: a holland hozzaallas a menekultekkel (eddig is) az volt, hogy beleoltek egy csomo csomo penzt, aztan azzal kevesen torodnek, hogy a negyede kihasznalja tobb tiz ev utan is a rendszert. Mi dolgozunk a megelhetesunkert, az meg aki 15 eve kert menekultjogot, es azota itt lakik meg mindig segelybol el, minden kulonosebb ok hijan, egeszseges, fiatal felnottkent. Magyarorszag hozzaallasa szerintem szegyellnivalo, es szegyellem is magam, ha olyanokat hangoztatunk, hogy igen, de muzulmanok, vagy szokek vagy tul magasak/alacsonyak.

  Kedvelés

 5. adele1014 szerint:

  Ezt most komolyan gondoltad? Hazamenni – oszt mégis hova? Te a két pici gyerekeddel lelövetnéd magad, ha ez nálunk lenne? Tudod, amikor a fiam született, arra gondoltam, hogy ha itt bármi történne, menekülnék a gyerekeimmel. Ezért mindig volt érvényes útlevelük, és hamarjában jogsit is szereztem. Na ugyan ezt teszik a menekülők. Én megértem őket. Élni akarnak, és kurvára nem érdekli őket, mi mit gondolunk, ők nem akarják, hogy MEGHALJANAK A GYEREKEIK! Jól is teszik! És ne csak Németország, igenis legyen kvóta, nem úgy van ám, hogy EU- pénzekért, biztonságért tartjuk a markunkat, a szaharból meg nem vesszük ki a részünket. Böjthe Csaba ilyet sosem mondott sehol, hogy haza is lehet menni szépen!
  Én inkább együtt érzek az édesanyákkal, apákkal. Basszus, menekülés közben elárvult 10 év körüli gyerekek vannak köztük. Meg akik a rokkant gyereküket tolókocsin görgették végig ki tudja milyen úttalan utakon.
  Az argentin kapcsolatom megrökönyödve kérdezi, mi történik Magyarországon. Na most Argentínában ritkán kerül Magyarország az újságok címlapjára, úgyhogy mondhatni remek színben tűnünk fel. Megrendítő és egyben felháborító képeket mutatnak a magyar állapotokról. A görögről, olaszról nem – de ez biztos a nemzetközi összeesküvés miatt van!
  Basszus, azt sem szeretném, ha a plebs primitív, mucsaji hozzáállása miatt engem köpnének le Buenos Airesben. Mert Városszéli-Puffadtvádjijú Géza nemigen lesz ennek kitéve!
  Bocsánat, de a témával kapcsolatban ugrok.

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Annyira unom, hogy csak erről van szó a tévében, híradókban. Ha nem jönnének a migránsok, akkor leállítanák az m1-et? mert egyébről úgysincs miről beszélni… Persze emellett más nem is olyan fontos. Örülök, hogy mostanság nem vonatozunk Magyarországon.
   De, Böjthe Csaba pontosan azt írta, hogy aki vállalja a felzárkóztatással járó esetleges kellemetlenségeket ahhoz, hogy befogadják ott, ahová kopogtat, az maradjon, aki nem annak nem muszáj. És arról szó sem volt, hogy megérkezik és ültetik be német órára, de hosszú távon csak ez a megoldás. Semmiféleképpen nem áltatom magam azzal, hogy tudom, vagy el tudom reálisan képzelni, hogy min mennek keresztül ezek az emberek. Egy-egy történettől a szívem megszakad. De menekültként én is azt szeretném, ha az első békés országban befogadnának, ételt adnának és takarót, iskoláztatási perspektívát a gyerekeimnek s közben tanulhatnánk a nyelvüket azért, hogy hamarosan magunkban boldogulhassunk. Mert haza nem mehetünk. Szándékosan nem tettem amúgy különbséget illegális bevándorló és menekült között, mert Magyarországra kizárólag az előbbi érkezik. Lehet, hogy amikor Szíriából elindult, még menekült volt, de közben végigment a békés Törökországon, Görögországon, Macedónián, Szerbián. Bárhol megállhatott volna, befogadták volna, biztonságban lett volna. De nem, ők tolják a tolókocsikat, betegítik a gyerekeiket, dobálják a segélyeket, mert Németországba akarnak menni. Aztán észreveszik, hogy ott is csak sátor vár rájuk, hogy ott is tábor van és nem egyből kocsi és családi ház. Akkor Svédországba akarnak menni. De mivel ott is ugyanaz van, mi más lenne?, akkor Norvégia, majd Izland és aztán??? És közben útlevél nélkül közlekednek Európában, és nem lehet már megállítani őket. Szerintem ez ijesztő. Végül rájönnek, hogy az otthon ígért munka, ház, autó elmarad, ezért roppant dühösek lesznek ráadásul több millióan és akkor a Jóisten legyen Európával.

   Kedvelés

   1. adele1014 szerint:

    Hoppácska, csak No.-ban cseppet jobb eséllyel kap menekült státuszt, Magyarországon erre LÉNYEGESEN kisebb esélye van. Na ezért igyekeznek oda. Meg azért mert jelentős részüknek rokona él ott, akihez mennének. (Jé, egyik sem Magyarországon.) Magyarországon 2015 első felében valami 700-an kaptak menekült státuszt, Olaszországban 170.000-n, akik közül mi egyet sem akartunk befogadni, amikor kvótáról volt szó, de kiabálunk, hogy segítsen ki Németország bennünket.
    Ki ígért nekik házat, meg autót? Ezt milyen forrásból veszed? Csak nem a kormány szajkózta a Duna TV-ben? :DDDD Akkor biztos úgy van!

    Kedvelés

    1. szerendipity szerint:

     :))) Most kíváncsi vagyok, hogy mit szólnak majd azok, akiknek muszáj lesz Magyarországon letelepedni. Akiket pedig Romániába utasítanak, azok végképp jobban járnak, ha hazamennek s fognak is menni. Szerencsétlen csókák. Most azt hallottam, hogy Svédország sem lett elég jó, s a finnek nem engedik be őket, nincs hová menniük. Milyen hülye helyzet. Hogy konkrétan kinek mit ígértek, mikor elindultak a hosszú útra, azt nem lehet tudni, de hogy valami szuperjó dolog lehetett, az tuti másképp miért indultak volna pereputtyal az idegenbe? S miért mennek országról országra, miközben európai fejjel azért Ausztria már meglehetősen elit helynek számít letelepedésileg. Én pl szívesen élnék ott annak ellenére, hogy amikor csereprogrammal Salzburgban voltunk pár hónapot, mindenki genyó és udvariatlan volt velünk. Csak hát azok a hegyek…

     Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.