Bethlen Gábor Vásárhelyen

Túl sokáig húzódott a Sütő András szobor körüli vita. A román városatyák semmilyen formában nem akarták megszavazni létjogosultságát, és lehordták mindenfélének, hiszen a vak is látja, hogy Vásárhely legnagyobb költője, aki ráadásul a nép hőse is volt, teljes mértékben méltatlan arra, hogy szobrot állítsanak a tiszteletére. Aztán évek unalmas és émelyítő vitái után a kompromisszum volt az, amely győzött. A felnőttek már csak így jutnak dűlőre a mai világban. TI kaptok egy szobrot, akkor MI is kapunk egy szobrot. Csak úgy, valakinek állítani kell egyet, mert ingyen ebben a pocsék világban tényleg semmi sincsen.

Én vagyok a legnagyobb szoborrajongó, akit ismerek. Szerintem a köztéri műalkotások szükségesek, sőt elengedhetetlenek egy lakható, civilizált, szép város összképéhez. Annak örülnék, ha minden utcasarkon ránk kacsintana egy-egy bronzba zárt alak. Még csak nem is kellene valós személyt ábrázoljon. Milyen klassz például a Kárász utca végében a hegedűst csodáló kicsi csoport. Még kutyus is került a kislány mellé. Állítsanak, nem bánom, legyen hatszor annyi román szobor mint magyar szobor, de ez utóbbiak kihelyezését ne kössék feltételhez és főleg nem adok-kapok játékhoz. Attól van hányingerem, hogy ebben a kétfelé tépett városban semmit sem lehet csak úgy. Pontosítok: a magyaroknak semmit sem lehet csak úgy. Az eremdéeszes politikusok az oviban is megmondták: akkor lesz állami pénzen fűtés a református oviban, amikor valami szívesség ellenében ennek a megszavazását a román kollégákból ki tudják sajtolni. Addig megfagyhatnak a kölykök, vagy természetesen fizessék a fűtést és a vizet a szülők. Ilyen ugyanis manapság egy állami intézmény, ha nem tanulnak benne román gyerekek.

A héten valami csoda folytán megszavazták előlegben, hogy Bethlen Gábor fejedelemnek szobor állíttathassék (bár nincs ígéret arra vonatkozóan, hogy mikor és milyen pénzből kerülhet erre sor), de jó kérdés, hogy cserében mit kell majd adni.  “Különben is, ki az a domnul Gabor?”

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.