Egy gyerek

Mostanában egyre több ilyet hallok:

– “Megvettem neki ezt a száz ötven lejes cipőt… dehát nekem csak ő van.”

– “Jár angolra és lovagolni és táncra… dehát nekem csak ő van.”

– “Kértem, adjon tanácsot, melyik a legjobb tanítónéni a városban, mert hozzá fogom íratni a gyereket… mert hát nekem csak ő van.”

Nem azzal van a baj, hogy az ember a gyereke számára igyekszik a legjobbat megadni, mert ez a normális családokban természetes (kellene legyen). A biztosítékot a mondatok második fele veri ki nálam. Az indok. Benne van a feltételezés, hogy az ember két gyereknek nem akarja, vagy ha akarja, akkor tuti nem tudja megadni azt, amit ő az egyetlen drága szemefényének meg tud. Vagyis a másodiknak, sokadiknak nem jár ugyanaz? Mikor lett a többgyerekesség a csóróság szinonimája? Vagy ha nem is vagyunk azok, mások bizonyára ezt hiszik rólunk? Miért? Az én gyerekemnek tartós cipőt veszek, mert bízom benne, hogy a tesónak is jó lesz. Nehéz délutánonként órákra futkározni, de legalább van kihívás az életünkben és látjuk az eredményét (és értékelni tudjuk a vakációt) . És a suli… hát ezzel kapcsolatban a köröket minden család minden gyerekkel megfutja.

Szóval nem is az a baj, hogy ki mit csinál a gyerekével és hány kilométert képes vele és érte egy nap lefutni, hanem az a kép sértő, amely rólunk él mások fejében. Ok nélkül. Szerintem.

7 hozzászólás Új írása

 1. Reka szerint:

  Milyen erdekes, hogy mindenki mast olvas ki belole. 🙂 Nekem ez azert veri ki a biztositekot, mert ugy hangzik, mintha mas szeretett szemely nem lenne az eletedben. Vagy mert annak idejen nagyon megigertem magamnak, hogy nem leszek az az anyuka, aki masrol nem is tud beszelni es a hazassaga hirtelen csak a baba korul forog, es neki mar csak a gyerek van… Hm. Meg kellene egyszer kerdezni egy hasonlo mondat utan, hogy mire is gondol az anyuka valojaban, mikor ezt mondogatja?

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Sokszor nem is konkrétan nekem mondják ezeket, hanem inkább társaságban, amolyan kioktatólag. Gondolom, hogy nem rossz szándékkal, de szerintem is inkább önvédelem. Igen, sokáig arról szól az élet, hogy gyerek kel-etet-tisztábatesz-sétáltat, altat-etet… ilyenkor tényleg csak ők vannak, és ezért ülhetsz otthon, fizetnek érte, hogy csak ő legyen. De az első két év leteltével muszáj másra fókuszálódni mindenkinek a lelki épsége miatt.

   Kedvelés

 2. Imola szerint:

  Érdekes, hogy te úgy látod, hogy ezzel a többgyerekesek csórózza le, nekem meg inkább úgy tűnik, hogy mentegetőzik, amiért csak egy gyereke van és arra áldoz mindent. Persze lehet, hogy nincs igazam, de nekem az az érzésem, hogy a 2 gyerek lett az etalon. Általában minden fórumon arról panaszkodnak az anyukák, hogy amint hazaviszik az elsőszülöttet a kórházból, mindenkinek az az első kérdése, hogy mikor jön a kistesó? Ha meg van már 2, mindenki azt mondja, hogy ugye nem akarsz többet vállalni, hiszen felelőtlen az, aki a mai világban gyereket vállal (hogy ez miért csak a 3-nál jut eszükbe?). A 3. gyerek max. akkor lehet indokolt, ha az első 2 egynemű, legalábbis a közvélekedés szerint.

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Biztosan van egy ilyen önmarcangoló vonzata is az egésznek, mert nehéz döntés lehet az, amikor eldöntöd, hogy ennyi, többször nem leszek állapotos, többször nem cserélek pelenkát, csak lesem, ahogy növekszik az egy szem gyerekem, és amikor kirepül, akkor vége is a gyereknevelésnek. Aki kétszer-háromszor kezdi újra, annál nem ilyen egyértelmű a dolog. Én még most sem tudom elképzelni, hogy többet ne csecsemőzzek, amikor Kisti totyogóvá válik már. Amúgy értékrend és környezet-függő is, hogy hol mi az etalon. Az ovis csoportjában Pocoknak több volt a háromgyerekes mint az egy-gyerekes család. Az osztályából a gyerekek fele egyke. Szóval változó az etalon azt hiszem… Én azért tőletek majd a kettes után is meg fogom kérdezni a hármast. 🙂

   Kedvelés

   1. Reka szerint:

    Nem is tudom elkepzelni, milyen. soha ne mondd, hogy soha. 🙂 Amugy itt meg a kornyezetunkben a 3+ az etalon. A dadus vigyaz egy par gyerekre egy olyan csaladnal, ahol 6 darab van, es az anyuka meg par orat dolgozik is. Na, ezt nem veszem igy be, ott vagy nagyon egyszeruek a gyerekek, vagy mas kopesag van. 🙂

    Kedvelik 1 személy

   2. Imola szerint:

    Sajnos nincs kizárva, hogy soha nem lesz második sem, nemhogy harmadik.

    Kedvelés

    1. szerendipity szerint:

     😦 Soha semmi sincs kizárva… de soha ne mondjuk, hogy soha. :))

     Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.