Kisti először khm khm

Szinte el sem hiszem, hogy Kisti megérte úgy a fél éves kort, hogy bár a testvére rendszeres közösségbe-járó, ő mégsem volt beteg. Az anyatej varázserejét többet tuti nem kell nekem bizonygassa senki a világon.

Aztán eljött az osztálytalálkozó előtti reggel, talán az év egyetlen olyan hétvégéje, melyet apa és anya kettesben és felnőtt társaságban el tud tölteni, és Kisti úgy ébredt, hogy khm-khm-khm. Sokszor és rondán. A legjobb az egészben, hogy az ilyeneken kétgyerekesként már meg sem lepődöm.

Mázli, hogy be tudott még gyömöszölni a programjába a gyerekorvosunk, rohantunk amint hívott. Piros torok, lenge virózis, de Kisti megkapta élete első adag gyógyszerét: Nurofen, Stodal, Tantum Verde. Egy óra múlva már itthon szunyókált békességben, jólakottan. Minden jó, ha a vége jó. No de a vége is csak azért jó, mert most olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ki tudjuk fizetni.

Mivel háromkor Apa épp Pocokot hurcolta úszótanfolyamra, és az eső szakadt, Kistivel taxival jutottunk el a rendelőbe: oda-vissza 22 lej.

A vizitdíj 35 lej.

A felírt gyógyszerek ára: 124 lej.

Ez összesen: 181 lej (kb negyven euró). És nagyon örülünk, hogy hála Istennek nem nagyobb a baj, hogy el tudtunk menni, hogy volt kihez menni, hogy fogadni tudott, hogy kaphatók a gyógyszerek és hogy be tudjuk adni. Csakhogy nekem gyereknevelési szabadság alatt a havi jövedelmem 1200 lej (270 euró) és ezzel még igen kedvező helyzetben vagyok, mert a legtöbb kismamának nem volt akkora fizetése korábban, hogy erre a maximálisan csillagászati összegre jogosult legyen. Akkor pedig marad a majdnem ingyenes út, melyet a csodás egészségügyünk biztosít számunkra.

Betelefonálsz a családorvoshoz, hogy beteg a gyerek, aki persze fogad, hiszen ez a dolga. Zuhogó esőben vonaltól függően vársz 30-60 percet a buszmegállóban, majd felpréselődsz a gyerekkel az öledben a maxi-taxira ahol senki nem adja át neked a helyet. Oda-vissza ezért is fizetsz négy lejt… Az orvosnál vársz egy csomót, mire valahogy a mamák elfogynak és bemehetsz (mi csecsemővel sem jutunk be soha fél óránál hamarabb, de Pocokkal vártunk már két órát is esetenként, hiszen programon kívül érkezik az, aki hirtelen lesz beteg). Ha a családorvos meg tudja vizsgálni a gyereket, akkor mázli, ha nem akkor továbbküld a gyerekorvoshoz. Mivel ingyenes és sürgős, ott sincs programálás, sorra kerülsz mikor sorra kerülsz, addig várhatsz sokkal betegebb gyerekek között, hogy ha nem volt különösebben nagy bajod, akkor legyen. De ha kedvezményes gyógyszert is akarsz, akkor még a családorvoshoz vissza kell később térned. És akkor kiírja azt, amit kiírhat és nem feltétlenül azt, ami a legjobb volna.

A jó hír az, hogy ingyenes ellátáshoz tényleg hozzá lehet jutni 2015 Romániájában. De most már azt is tudod, hogy miért választja mindenki sokkal szívesebben a fizetős utat.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.