Pénzért itthon

Morgolódom magamban ezen a román gyereknevelési-szabadságos rendszeren… csak mert Kisti már négy és fél hónapos és még nem láttam egy banit sem a járulékból. Rossz dolog üres bankszámlával ülni, mert az ember kicsit fölöslegesnek érzi magát ezáltal. Azon tűnődöm, hogy mitévő az az anyuka, aki egyedül neveli a gyerek(ek)et? Próbálná ki valaki ott a minisztériumban, hogy hogyan lehet fél évig jövedelem nélkül boldogulni! Lehetne belőle mindjárt walóshág-sót forgatni. A plebsz garantáltan jól mulatna.

Pocokkal egy kerek évet vártam arra, hogy azt a minimális havi 600 lejt (kb. 135 euró) jóváhagyják. Kétszer kellett megóvni a határozatot, mire rájöttek, hogy a mesteris hallgatóknak is jár a gyereknevelési. Persze, hogy jár, csak nem volt belefoglalva a törvénybe. Remélem, hogy végül precedens lett az ügyemből és most már simábban döntenek. Kistivel bezzeg kvalifikáltam magam az elérhető legeslegtöbb pénzre, amit anyuka az országban két éves gyereknevelési szabadság alatt havonta kaphat: 1200 lejre. A fizetésemnek kevesebb mint a fele. Persze a gyerekkel töltött első két év elementáris és nincs az a pénz, ami miatt érdemes lenne feladni ezt a lehetőséget. Kivéve, ha a család ugye nem egy, hanem kettő szülő fizetéséből él, és a kiesést nagyonis megérzi a kassza.

Igazság szerint én most nagyon örülnék, ha tényleg folyósítanák ezt az összeget a számlámra, egész ügyesen tudnék gazdálkodni belőle. Megint lennének olyan dolgok, amelyeket úgy tudnék megvenni, hogy nem István dolgozott meg érte. Ez nekem fontos! Szóval kérlek, szurkoljatok, hogy májusra átfusson a rendszeren a kérésem, és visszatérjek a ingyenélők közül a jómunkásemberek világába.

4 hozzászólás Új írása

 1. V.Sz. Zita szerint:

  Kicsit elszomorít a bejegyzésed, mert amióta kiderült, hogy útban az apróság, az egyik legnagyobb örömöm (persze csak az anyai örömök után), hogy végre megérhetem azt, hogy lesz rendszeres havi “fizetésem”.
  Eddig soha életemben nem volt ilyenben részem, és most akkora öröm volt….. de így ahogy felvázoltad, marad az eddig bevált rendszer: nyáron spórolj annyit, hogy miután megszületik a gyermek is maradjon.
  De egy egyedülálló anya, hasonló helyzetben, pont a pocaklakó miatt nem tudna annyit keresni, mint eddig…. szép a rendszer nah….

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Igazság szerint nem tudom, hogy hol jobb. Nálunk, ahol mégiscsak itthon lehet maradni két évig és előbb utóbb fizetnek annyit amennyit, vagy külföldön, ahol mindössze pár hét áll az anyukák rendelkezésére leginkább ahhoz, hogy testileg helyrejöjjenek és nem azért, hogy különösebben babusgathassák a gyereküket… Ott legalább pontosan megy minden, itt meg tesséklássék. A szomorú az, hogy ezt kell megszokni.

   Kedvelés

 2. Kedves “Rendszer”, remélem olvastad a fenti bejegyzést s teszel is ez ügyben. Sikeres átfutás után tervezhetjük a kerti bográcsozást 😉

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Hát… a rendszer ezt tuti nem olvassa. Vagy ha igen, akkor úgysem érdekli. Néha csak egy-egy javaslaton múlik az, hogy sokak élete könnyebb legyen s hogy igazán meglepődjünk azon, hogy lám, még egy dolog, ami nálunk is tud működni. De ilyen nem sok van…

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.