Kisti útlevele

Kisti magyar honosítási papírjai még nem indultak útjukra, így útlevelet sem igényelhettünk még neki. Közben pedig furcsa érzéssel gondoltunk arra, hogy ha egyszer csak világgá szeretnénk indulni, akkor őt nem vihetnénk ki az országból. A mai világban ez szinte felfoghatatlan. Ezért döntöttünk úgy, hogy elkészítjük számára az ideiglenes (egy éves) román útlevelet. Mire az lejár, remélhetőleg már ő is magyar iratokkal utazhat majd mint a család többi része.

A gyerek számára a román útlevél megszerzésének a procedúrája úgy kezdődik, hogy ki kell fizetni 222 lejt a CEC-ben (akár a zöld épületen belül működő kirendeltségnél is – bár második ottjártunkkor áramszünet miatt nem működtek). Ehhez a befizető személynél kell legyen a gyerek születési anyakönyvi kivonata és mindkét szülő személyazonosságija eredetiben, mert a nyugta kiállításához felhasználják róluk az adatokat. Amikor ez megvan, akkor a fizetés bizonylatával és az előbb említett iratokkal fel kell battyogjon a két szülő a gyerekkel a második emeletre. Ott nincs számhúzás, nagyjából akkor mehetsz be, amikor az előtted érkezők befejezték. Általában 3-4-en ácsorognak (mi első nekifutásra nem tudtunk kivárni a sorunkat, azért csecsemővel minden kicsit bonyolultabb főleg ha télen öltöztetni-vetkőztetni kell s még alszik, de másodszor nagyobb szerencsénk volt épp az említett áramszünet miatt), kivételes esetben kell csak többet várni. Két ügyintéző dolgozik. Az iratokról odabent készítik a másolatokat, azzal furcsamód nem kell előre készülni. Fontos, hogy a gyerek ne viseljen fehér felsőt, ezt mi megjártuk még Pocokkal s most felkészültünk. Kistin kék kockás ing volt. Abban a komoly ember-szerkóban úgy nézett ki mint egy féléves.  😀

A fotó elkészítése elég körülményes. A stabilan ülni még nem tudó gyereket úgy kell a kamera elég tartani kinyújtott karral oldalfogásban, hogy se a kezed se te ne legyél a képen. És persze valahogy meg kell oldani, hogy a két hónapos, aki sokszor csak úgy kitartóan bámul egyfelé ok nélkül, épp belenézzen a lencsébe és még a karod ne legyen leszakadva a hét kilótól. Szerintem mókás dolog lehet hivatalnokként dolgozni az útlevél osztályon.

Mivel az egy éves útlevelet csak sürgősségi eljárással lehet igényelni (plusz száz lejbe kerül csak ez, de nem opcionális), így két óra múlva kész is van. Alap esetben gyermekek számára készítenek 3 éves útlevelet is 2 hét alatt és az 266 lejbe kerül, tehát jobban megéri, ha nem sietsz, de a csecsemőknek nem elérhető ez a lehetőség, mivel három év múlva a mostani fotóról pont semennyire nem lehetne felismerni őket. Azóta is mulatunk a Kisti első fényképes igazolványán. Remélem megmarad örökre emléknek és azt is, hogy hamarosan használni fogjuk.

4 hozzászólás Új írása

 1. Reka szerint:

  Pont ez a velemenyem: a csecsemot ugysem ismeri fel senki kep alapjan. Mar elore rohogok rajta, hogy kell ujjlenyomat is, es mi Danival 3 honapos koraban utazni szeretnenk, ergo ici pici kep, ici pici ujjlenyomat, es raadasnak nem adjak ki a papairokat kiskorunak sem, csak ha o szemelyesen van jelen + egy szulo. Majd akkor visszuk, ha nyugos, hatha nem kell majd varni, eloreengednek. 😀 Probaljatok ki, hatha bevalik. 🙂

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Nálunk a gyerekek útlevelébe nem tesznek ujjlenyomatot. A Pocokéban sincs. Attól még csippes. Szerintem ez nálatok is így lehet pont azért mert apró az ujjuk és mert nem valószínű, hogy a következő 3 évben körözött bűnöző válnék belőlük. :))) Nálunk kiadják csak szülőnek és úgy tudom Magyarországon is. Milyen fura… Gyertek biza és látogatunk majd! 😀 Csak kerüljünk sorra a sok rokonságtól.

   Kedvelés

 2. Imola szerint:

  Itt személyi igazolványt kell csináltatni, amivel külföldre is utazhat a gyerek. Balázs 5 hónapos volt, amikor meglett neki és 3 évig érvényes. Fogalmam sincs, hogy fogják képről beazonosítani, mert már most sem úgy néz ki.

  Kedvelik 1 személy

  1. szerendipity szerint:

   Elég a gyereknek a személyi? Ezt nem is tudtam. 😀 Régen úgy tudom nálatok sem volt elég. Fejlődünk. 🙂 Nekem már az szenzációsnak tűnik, hogy az újszülött kap “buletint”. Idehaza ugye azt kemény 14 év alatt ki kell érdemelni és dicsőség ha végre van. 🙂

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.