A Kismama terheskönyve

kismama terheskonyveEmlítettem, hogy a What to expect when you’re expecting mellett szükség volt még egy másik várandós könyvre is, mivel ezt a remek amerikai útmutatót évtizedekkel ez előtt írták és nem pont a mi rendszerünknek felel meg, bár kétségtelenül rengeteg hasznos dolgot meg lehet belőle tanulni.

Ezúttal a választásom erre a Kismama Magazin által kiadott könyvre esett. El is olvastam az utolsó betűig. Bár még ez sem konkrétan a mi körülményeinkre íródott, azért sokkal közelebbiek a gyakorlati tanácsok és tudnivalók. Hétről hétre követi a magzat alakulását, ír a kórházakról, a tornáról, étrendről, családról, orvosokról, apukákról és felkészít arra, ami van. Örülök, hogy megvettem és neked is ajánlom alkalomadtán.

Egy dolgot emelnék ki csupán, ami örökre a fejemben fog maradni. Magyarország ugye csak egy fél köpésre van tőlünk, ezért nem kellene olyan egetrengető különbségek legyenek a rendszereink között. Mégis… A könyv szerint ugyanis a magyar kórházban szülő nőnek joga van ahhoz, hogy végig mellette legyen egy általa kiválasztott 18. életévét betöltött személy (apuka, dúla, bárki…). Ugyanakkor ahhoz is joga van, hogy akkor amikor vizsgálják, vajúdik, szül stb. csak azok a személyek legyenek jelen, akiknek engedélyt ad rá. Alap dolog, ugye? Természetesnek hangzik, nemdebár? Hát idehaza marhára nem az, írtam is erről még tavaly. Más szóval, a könyv, önhibáján kívül jól fel is bosszantott egy adott ponton. De ez igazán nem ront a praktikusságán. 😉 És főleg annak a tudatában így utólag, hogy idehaza is szert lehet tenni a  kórházi magánszférához való jogra. Sok-sok pénzért.

5 hozzászólás Új írása

 1. Reka szerint:

  Azt ne felejtsd el, hogy tudtommal Magyarorszagon a frissen szult no az ittas emberrel meg meg nemtomkivel egyutt a “beszamithatatlan” kategoriaba sorlodik. Ugy, de ugy fel tudnak bosszantani ezek a dolgok, hogy sirni tudnek toluk. Van mit javitani. Ma-holnap errol akartam irni, mert eppen a szulestervet allitjuk ossze.

  Kedvelik 1 személy

  1. szerendipity szerint:

   Ezt nem tudtam. Mondjuk nem is keszul az ember kozvetlenul szules utan a vilagon semmire ami miatt szamitana a beszamithatosaga. :))

   Kedvelés

  2. szerendipity szerint:

   S még valami eszembe jutott erről. Ha nem vagyunk beszámíthatók, akkor hogy lehet, hogy szülés után fél órával odahoznak és a gondjainkra bíznak egy magatehetetlen csecsemőt, hogy etesd, pelenkázd, nézd hogyan alszik… Itt nincs logika.

   Kedvelés

  3. Imola szerint:

   Az a baj, hogy nem csak a frissen szült nő számít beszámíthatatlannak, de később is nagy nullának számít az egészségügyben, amikor a saját gyerekéről van szó.

   Kedvelik 1 személy

   1. szerendipity szerint:

    Na ez szomoru latod…

    Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.