Nézőpontváltás, megoldás az önfejlesztés

El sem tudom mondani, mennyire megváltozott az élethez való hozzáállásom azóta, hogy felfedeztem az önfejlesztés témáját körüljáró könyveket. Pedig nem vagyok a legszorgalmasabb tanítvány, mindenhonnan maximum egy-két ötletet ragadok meg. Sosem készítek olvasónaplót és az olvasottak nagy része feledésbe merül, bár néha igyekszem egy-egy könyv fontos gondolatait blog bejegyzés formájában megörökíteni a jövőnek. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az a néhány irányvonal is sokat tud segíteni, illetve egy könyv elolvasása összességében már ad egy akkora löketet, hogy beindul a tenni akarás.

Most nem akarok egyik olvasmányélményemről sem különlegesen írni. Ezen gondolatok megfogalmazására egy Nők Lapjában olvasott cikk késztetett (igen, most még arra is van időm, hogy végigböngésszem az 1-2 hónapos lapokat – ilyen sem sűrűn lesz a jövőben). A cikk első mondatát szeretném itt idézni, mert megmosolyogtatott és bólogatásra késztetett (2014/40, 16-18. o.):

“Siker, gazdagság, hatalom, boldogság – ha ezeket nem adja a sors, az élet, a kormány, a család, a főnök, akkor ő a rossz és le kéne cserélni?”

Igen. Mindenki hibás, csak én nem. Hosszú út vezetett el oda, hogy amikor több mint 3 embert kell egyszerre szidni valamiért, és mindenki hülyének tűnik, akkor a felzaklatott állapotomban is képes legyek arra, hogy komolyan fontolóra vegyem: mindenki nem lehet hülye… valószínűleg megint én vagyok a hülye. És ne hidd, hogy ez olyan könnyű, mert mást okolni a világ legegyszerűbb feladata. Csak körül kell néznem és máris találok minden ujjamra egy kifogást. Csakhogy ezek nem vezetnek előre. Ami nem tőlem függ, azon nem tudok segíteni. Na de ha kiderül, hogy rajtam múlik, az én hibám… akkor már csak annyi a dolgom, hogy mozdítsak raja. Én. Mástól függetlenül. Ez pedig működni fog. Maximum el kell ismernem, hogy segítségre szorulok, de még mindig jobb, mint visszafele menni!

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.