A buta világról

Követem a Marketing Commando-t a Facebookon, mert nagyon tetszik az, hogy napi többször, értelmes és tartalmas dolgokat posztolnak. Egy-egy bejegyzés csak egy apró ötlet kapcsán íródik, de becsületesen meg van fogalmazva, megfelelő hozzá a körítés és érdemes végigolvasni akkor is, ha kicsit hosszabb a szöveg. Teszik ezt rajtam kívül még sok százan, talán sok ezren mások. Íme a bizonyíték, a FB-n nem csak a pár szavas posztokkal lehet sikert elérni.
Ajánlom figyelmedbe a Kisvállalati Marketing Bibliát is, nagyon jól strukturált könyv rengeteg megszívlelendő tanáccsal, de erről majd írok egyszer külön is.
Ami miatt ez a téma eszembe jutott, az egy múlt héten megjelent bejegyzés, melyet végigolvasva annyira bólogatnom kellett, hogy menten eldöntöttem, hogy megosztom veled is. Nem mond semmi újat persze, de ilyen jól végiggondolt és következetesen megfogalmazott formában ritkán találkozik az ember ezzel a gondolattal.

Ajánlom, hogy olvasd el te is, és írd meg kommentben, hogy mi az első dolog, ami végigfut a fejeden akkor, amikor befejezted. Elmondom én mit csináltam. Nekifogtam és másfél nap alatt elolvastam azt a könyvet, amelyről holnap fogok írni. És nem álltam meg ennyinél, már egy újabbnál tartok. Azonnal sutba vágtam azt az “irodalmi”, de egyáltalán nem értékes regényt, amivel addig nyűgöltem, és eldöntöttem, hogy értelmesebb vonalra terelem a tanulástól eddig sem kimondottan mentes életemet. Van ilyen… az ember olvas valamit és akkor bekattan egy gondolat, megszületik egy elhatározás.
Várom tehát a hozzászólásokat! TE min fogsz változtatni ma estétől?
===================
A csendes forradalom
– melyik oldalon állsz?
===================

Elértünk a lényeghez. A mai világ legnagyobb titkához, ha engem kérdezel. Ami miatt ki vagyok kattanva és el vagyok keseredve – és ami miatt fáj kimondani a mantrámat, hogy “egy ember problémája egy másik ember lehetősége”.
A mai világ – nézd meg – a tudás ELLEN van.- Információval vagyunk túltáplálva, de tudásra éhezünk.
– Az oktatásból vonják ki a pénzt.
– Rossz fizetéssel ijesztik el a tehetségeket attól, hogy tanárnak menjenek.
– A tévében a régi értelmes, oktató műsorok helyett valóságshow-k mennek, ahol kikből csinálnak “jófej” példaképeket? Igen, buta emberekből. Ők a mai kor megcsinált példaképei.
– Főiskolát, egyetemet viszont lassan annyiba fog kerülni elvégezni, mint egy lakás ára.

Hát nem veszi észre senki, hogy ez mind egy irányba mutat?

A régi forradalmak fegyverrel folytak, mert fizikai erők csaptak össze benne.

De miről fog szólni a holnap forradalma?

Egy okos, tanult, bölcs elit fog az egyre nagyobb lebutított tömeg ellen győzni.

========================
Kell konkrét bizonyíték?
========================

Hát jól figyelj: ma már mindenért tilos diszkriminálni: bőrszín, születési hely, nem, kor – ma már tilos kiírni olyan álláshirdetést, amiben ezek meg vannak határozva (és ez így helyes!)

De:

Mi az EGYETLEN, ami ellen szabad diszkriminálni? A butaság. Elcsúszol az IQ teszten? Sajnos akkor nem tudunk felvenni. Nem vagy elég okos az álláshoz? Nem tudunk sajnos felvenni.

A világ szakad szét tanultakra és tanulatlanokra, és a tanultak mindent meg tudnak tenni a tanulatlanokkal. Mindent. Bármivel megetetik őket, legyen az kaja, politika, “kultúra”. És egyik tudatlant a másik tudatlan ellen szítják.

========================
Tiltakozol? Itt lehet:
========================

Barátom, a mai forradalom tudod, hol kezdődik? A könyvesboltban. Ez egy láthatatlan forradalom, amiben tanulással harcolunk.

A mai fegyver a könyv,
a kiképzés a tréningek,
a tábornokok a mentoraink

… és az olvasatlan, tanulatlan “fegyverteleneknek” esélyük sincs. Azt sem tudják, hogy mi történik velük. Hiszen honnan is tudhatnák!

========================
Adj hálát,
========================

– Ha a szüleid taníttattak, nyári táborba járattak, különórákat fizettek,
– Ha a cég, ahol dolgoztál (vagy dolgozol), tart könyvtárat, küld Téged képzésekre, elenged konferenciákra,
– Ha a városodban van könyvtár, ahová ingyen bemehetsz tanulni,

Akár adj hálát magadnak is, ha mára saját magad számára fontossá tetted a tanulást, a fejlődést, de nem csak a gimi végéig, hanem “jó pap” módra, holtig.

Mindenki predesztinálja magát vagy a tudással rendelkező elitbe – vagy a buták közé. Ez mindenkinek a maga döntése, ezt senki nem veheti el Tőled.

========================
Mennyire fegyverezed fel magad?
========================

Itt van még egy kérdés: honnan szerzed a muníciót?

Csak az ingyenes médiából? Mert ott – meglepetés! – csak propaganda megy. Online, offline: ami ingyenes, az csak propaganda. Ingyen ebéd nincs, tanuld meg. Az ingyen ebéd csak beetetés, ez a feladata. Ezért ingyenes, miért, mit gondoltál, mi másért?

Szóval csak az ingyenest nézed? Vagy már átléped a korlátot és megveszed a fegyvert? Az én mantrám: heti egy könyvet meg kell vennem és el kell olvasnom. Havi egy tréning vagy konferencia. Ha esik, ha fúj, ha sok a munka, ha kevés, ha van kedvem olvasni, ha nincs. De vigyázz: a könyvesboltok lassan mennek csődbe, a könyvek egyre drágábbak … szerinted véletlen?

========================
A kapitalizmus egyik legklasszabb előnye
========================

Ha egy kormánynak nem is, a cégeknek érdeke, hogy a dolgozói tanultak legyenek. A cég annál jobban megy, minél képzettebbek a dolgozói, a vezetői. Nekünk érdekünk, hogy körülöttünk sok okos ember legyen. Mi vagyunk az ellensúly.

Szóval ne az országot szidd.
Ne a kormányt szidd.
Az csak a pusztába kiáltott szó.
Az olyan, mint egy kutyát szidni, mert ugat.

Tanulj. Taníttasd a gyerekeidet. Taníttasd az alkalmazottaidat. És ha okos vagy, taníts Te is. Blogolj. Facebookozz. Készíts videókat. Ossz meg IGAZI tudást, ne csak propagandát. Képezz vezetőket. Képezz gurukat! És tedd legalább a saját kis világodat okosabbá, hiszen erre képesek vagyunk mindannyian, erre van befolyásunk mindannyiunknak.

Jó kedvet, bőséget!

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.