A cégvezetők barátja

Pár hónapja kezdődött a vidékünkön a Piroska Gyula invázió. Mindenhonnan az folyt, hogy menj el a tréningjére, és legtöbbször a reklámja meggyőző is volt. Aztán utánakerestem a neten, láttam, hogy gyakorlatilag semmi feedback nincs róla a gugliban, az első oldalakon csak az ő honlapjait adja ki a kereső különböző formákban és URL-ek alatt, ez furcsának tűnt és úgy döntöttem, hogy nem érdekel.

Aztán a főnököm a héten kérdezte, hogy elmennék-e mégis egy péntek délelőtti előadásra, melynek idő-menedzsment a témája, és akkor már kapva-kaptam az alkalmon, mert erről igazán nem lehet soha elég sokat tanulni. Minél többször mondják, hogy “get things done” annál valószínűbb, hogy egyszer elhiszed, hogy nincs más választásod. Lelkes voltam, mert hajtott a kíváncsiság: ki lehet ez a tréner, aki immár hónapok óta jövöget nagy szorgalmasan Erdélybe.

Ez a természetes kíváncsiság aztán végigment péntekig mindenféle stádiumokon, mert:

 • A jelentkezés után, kaptam egy levelet, melyben megkérnek, hogy fizessem ki a tandíjat. Ebben nincs semmi rendkívüli, de a végén “az Erő legyen veled” köszönés nagyon fura kontextus nélkül. Most, hogy voltam az előadáson, kicsit kezd helyrezökkenni, de első levélben csak néztem, hogy WTF?
 • Még aznap érkezett a levél nr. 2, melyben mindjárt fel is szólítanak, hogy rendeljek egy luxuskurvákról szóló könyvet. Ez nyilván reklám-hírlevél volt, de miért reklámozol valakinek, aki nem a hírleveledre iratkozott fel, hanem csak egy előadásodra, amelyen még ráadásul nem is vett részt. A szegmentálás is bámulatos, azzal akarta eladni nekem ezt a könyvet, hogy feltételezte, hogy nekem is az a legfőbb álmom mint neki: Magyarországot jobbá tenni. Nem volna rossz persze, de erdélyiként tuti nem üti meg még a top ötöt sem. Szorri.
 • Nem telik bele fél óra, jön egy újabb levél, mely nagy szerencsémre még időben emlékeztet, hogy jelentkezzek a “Ketyegjen a cég, mint a Doxa óra!” című előadásra, hiszen holnapután kezdődik. Na itt egy kicsit elkerekedett a szemem, és kezdtem gondolkodni, hogy akkor jelentkeztem vajon vagy nem jelentkeztem. Gondoltam megkérdem a főnököm, hogy végül megyünk vagy nem, de úgy döntöttem, hogy kezd nagyon veszíteni a fontosságából az egész, lesz ami lesz, én még egyszer nem jelentkezek.
 • Másnap újabb levél óriási szmájlival, melyben szólnak, hogy megérkezett a tandíjam a számlájukra. Juhé.
 • Egy óra múlva maga Piroska Gyula üdvözöl, és örül, hogy elmegyek az előadására. Egyes szám, első személy. Az e-mail egy bizonyos Hajnalkától érkezik. De a legfurcsább, hogy a szövegben felszólítanak, hogy az előadás előtti 24 órában, és az előadás közben ne fogyasszak alkoholt, és ne szedjek olyan gyógyszert, mely az elmémre hat (nyugtató, altató, antidepresszáns) és az előadás időtartama alatt ne használjak erős parfümöt. Na ha az első WTF csak olyan kicsi szerény méretű volt, ezt a másodikat nem lehetett szó nélkül hagyni, így nyomtam is egy reply-t. Ez már sok volt na. Közben reméltem titokban, hogy a parfümös ügyre lesz valami apropó az előadáson, hogy nem céltalanul gázoltak bele a magánszférámba. Végül kiderült, hogy pedig de.
 • Még aznap délután újabb levél jön: vedd meg a másik könyvem is. Megjegyzem, hogy kinyomoztam, sokkal-sokkal olcsóbban megrendelhető a Bookline-ról.
 • Persze még mindig nincs este, és milyen is lenne egy estém immár Piroska Gyula hírlevele nélkül? “Most már ne késlekedj tovább,  jelentkezz a Ketyegjen a cég, mint a Doxa óra! előadásra, hiszen holnap indul!” Nem, ezen már nem tudtam nevetni na. Fájdalom. Jelentkeztem, befizettem, megerősítettem, hogy megyek és megint szólnak, hogy regisztráljak az előadásra.

Komolyan mondom, erősen elszállt a kedvem attól, hogy a péntek délelőttömet rászánjam erre a doxás képzésre. Mégis mit taníthat nekem valaki, aki ilyen amatőr módon nyomatja a leveleit? Főleg amikor reggel aztán Pocok betegen ébredt s nekem hirtelen az sem volt akire rábízzam, nagyon nagy lett a kísértés, hogy ne menjek el. Persze végül találtam megoldást és bevallom, hogy a kíváncsiság is hajtott: látom kell egyszer, hogy ki ez az ember.

Aztán megérkeztem és találkoztam egy udvarias, vicceket jól mesélő úrral, és végighallgattam előítéletek nélkül. Tanultam arról, hogy bármilyen megkezdett munka üldözni fog, míg be nem fejezed, még a magánjellegűek is és bizony sokat ezek közül hetekig, hónapokig, évekig magunkkal cipelünk és foglalják pusztán az agykapacitásunkat még akkor is ha nem gondolunk folyton rájuk, ezért el kell mindent végezni és jobb lesz. Túl kell lenni rajta. Én, a nagy halogató teljesen egyetértek vele. Megtanultam azt is, hogy mindent írjak le, és meggyőződtem, hogy milyen nagy szívességet teszek magamnak az e-mailekkel és a végtelen listáimmal. Aztán pedig az is kiderült példákon keresztül, hogy miért muszáj rendet tartanod magad körül, hogy mennyivel több időt elveszítesz a keresgéléssel mint azzal, hogy plusz fáradtságként munkavégeztével elteszed azt, amit használtál. Jajj, hogy utálok keresgélni!!! Már Loránd is megmondta, hogy egyszerre foglalkozz csak egy dologgal, és neki is igazat adtam. Multi-tasking-zseni nők ide vagy oda, megfigyeltem magamon, és rájöttem, hogy egy idő után már nem tudom hol tartottam, ha közben fel kell álljak az asztaltól valakivel beszélni, beérkezik egy fontos levél, szomjas vagyok de nincs a bögrémben víz és még valaki meg is bök, hogy nem tudod hol van? Erre most már én is tudatosan odafigyelek: amit elkezdek befejezem, mert abbahagyni sok munka és újrakezdeni túl sok munka.

Na, kb ez a nagy tudomány egy délelőttnyi előadás nyomán. A végén pedig jó fél óra az eladásról szólt: menjünk el a Bázis1 tréningre és minden rendben lesz. Meg kell hagyni, a szöveg nagyon meggyőzőre sikeredett. Egész addig, míg azzal nem kezdett el dicsekedni kedvenc trénerünk, hogy milyen jól ért a marketinghez. Na ezt a terem nem tudta már szó nélkül hagyni, hiszen a fent említett e-mail sorozaton az előtte lévő napokban mindenki átszenvedte magát. Elkezdtek hát kötözködni rendesen: hogy ezt így nem lehet, hogy ez túl tolakodó, hogy a kéretlen leveleivel mennyire idegesítette őket. Én csak hátradőltem és élveztem, hogy meg sem kell szólalnom. Pedig a lényegről pont nem esett szó. Nem az a baj, hogy szenzációhajhász módon fogalmaznak a levelek, nem az a baj, hogy csak könyvet vagy képzést akar eladni és nem tartalmaz értéket az olvasó számára. Egy idő után nem olvasod el és kész. Az a baj, hogy kevert adatbázissal dolgozik és fogalma sincs arról, hogy ki hogyan került bele a nagy kalapba. Erdélyi ember? Akkor menjen neki a Doxa-óra reklám. Ja hogy azért van rajta a listán mert épp feliratkozott erre a kurzusra? Sakkomivan? Nem fér el a postaládájában még egy levél? Nem! Nem kaphatok még két ilyen levelet, ha már jelentkeztem! A professzionalizmusát ássa a föld alá vele!

A levél alján ez áll: “Ezt az e-mailt azért kaptad a Piroska Gyula Tréning Kft-től, mert regisztráltál a weboldalunkon a(z) email címeddel, vagy egy tréningünk végén kérted a regisztrációdat.” Nem is lenne alapvetően baj a levelekkel, ha ez igaz volna, de én speciell azért kaptam, mert még nem mentem el a tréningjükre. Az rendben lenne, ha kapnék mondjuk egy olyan levelet, hogy kedves hírlapfeliratkozók, aki még nem jelentkezett, megteheti, mert lesz ez a szupi előadás, kár lenne kihagyni. Akkor azt gondolom, hogy jól van hát jelentkezzetek, én is megtettem. De ha név szerinti megszólítással érkezik a levél, akkor az már személyes. Miért nem tudják, hogy már jelentkeztem?! Különbség! És ehhez nem kellene nagy rendszereket átprogramozni, elég volna a jóérzés.

Egy szó mint száz, Gyulát a kérdésekkel szétszedték. Azt mondta eredetileg, hogy addig nem megyünk sehová, míg el nem jutunk a tíz kérdésig, de négynél már lefújta, hogy “ha akkor nincs több kérdés…”. 😀 Ennek ellenére lesznek szerintem, akik beiratkoznak a Bázi1 tréningjére, mert akciós áron ajánlotta és mert nagyon jól elhúzta a mézesmadzagot. Bevallom, még én is hiszem, hogy sokat tanulhatnék tőle a két nap alatt újat.

u.i. Életemben először jártam a Concordiában. Check. 😀

18 hozzászólás Új írása

 1. metallonova szerint:

  Kedves szerendipity!
  Elolvasva bejegyzését igen elbizonytalanodtam.
  A múlt héten a “Ketyegjen a cég, mint a Doxa óra!” című be-(etető)-vezető “mézesmadzag” előadáson vettem részt. Hitelesen minden ugyan úgy történt, ahogyan azt Ön is leírta. Sőt még az ezt megelőző jelentkezési procedúra is megismétlődött velem (“Na itt egy kicsit elkerekedett a szemem, és kezdtem gondolkodni, hogy akkor jelentkeztem vajon vagy nem jelentkeztem.”)
  A történések és kételkedése ellenére – amennyiben jól értettem – Ön végül is részt vett a 2 napos tréningen.
  Szeretném megtudni, hogy az eltelt jó pár hónap távlatában tudta-e hasznosítani a tréningen elhangzott tudásanyagot a gyakorlatban. Pontosabban fogalmazva meghozta-e a gyümölcsét a rendkívül költséges
  tréning, azaz megérte a befektetést?
  Még ma el kell döntenem a jelentkezésemet, hogy 25 ezer forint kedvezménnyel még így is igen borsos 175 ezer forint+áfa összegért juthassak a 200%-os visszafizetési garanciával ígért tudás birtokába. (Piroska úr elmondása szerint ilyen visszakövetelés még nem történt)

  Válaszával nagyon sokat segítene döntésemben. Ma 16.00 óráig kell átutalnom az összeget.

  Köszönöm türelmét és várom mielőbbi válaszát

  Üdvözlettel

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Kedves Metallonova!

   Sajnos nem tudok a segítségére lenni, mert a Doxa órás bemutatóképzés után nem vettem igénybe a Bázis 1 tréninget. Meggyőződésem, hogy tanultam volna belőle használható dolgokat, ráébredtem volna nyilvánvaló tényekre, de úgy döntöttem, hogy az ár/érték arány végül nem lesz egyensúlyban a számomra.
   Tanult és tájékozott, mit több, vicces embernek tartom Piroska Gyulát, azóta elolvastam mindkét könyvét és minden egyes hétzáró e-mailjét végigolvasom. A hét közben érkezetteket mindig kitörlöm (rossz tapasztalat 🙂 ). Mindezek ellenére továbbra sem vennék részt a tréningjén.
   Tudom, sokat nem segítettem. Hallgasson a megérzésére!

   Kedvelés

   1. metallonova szerint:

    Köszönöm gyors válaszát.
    Az első mondatában fogalmazta meg dilemmám lényegét. Igaznak tartom a mondást, hogy “ami ingyen van, vagy túlzottan olcsó, az annyit is ér!”, de ez esetben a díjat nagyon elrugaszkodottnak tartom. Marketing fogásként ajánlott visszafizetési garanciával józan gondolkodású és becsületes ember nem él vissza, ha már eldöntötte hogy részt vesz a tréningen.
    Példa: 2008 évben – igaz 5-6 évvel ezelőtt -középhaladó tőzsdetanfolyamon vettem részt Budapesten a Bank Center, Platina torony, konferenciateremében Horváth András tőzsdeszakértő és oktató személyes előadásain. A tanfolyam időtartama: 54 óra (9 alkalom x 6 óra) nettó 117 ezer forint áron rengeteg ismeret elsajátításával + 200 oldalas jegyzet a tanultakról. Nem kívánom leértékelni Piroska Gyula tudását, sőt…, de én is attól tartok, hogy nem áll arányban a szolgáltatás mértéke (ideje) annak díjával.
    Megérzésem híján vagylagos alapon úgy döntöttem, hogy én teszek konkrét ajánlatot azonképpen, hogy mennyi összeget tudok rászánni.
    Minden esetre még egyszer köszönöm gondolatait.

    Kedvelés

 2. Tünde szerint:

  Szabad tudni, h mennyit zsebel be a bácsika egy személytől egy ilyen hókuszpókusz előadásért?

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Csak hetven lejt kér az amúgy “ingyenes kéne legyen” reklámelőadásért. A kétnapos tréningje kétezer lejbe kerül ebéddel és kávéval.

   Kedvelés

   1. Tünde szerint:

    Hű, még jó, h széken ülök… az utóbbi ára miatt 🙂

    Kedvelés

    1. szerendipity szerint:

     Hát szó ami szó, ismerek olyan trénereket, akik azt állítják magukról, hogy a legdrágábbak, de olcsóbbak nála… És képzeld, ez erdélyi ár. Magyarországon ugyanezért 200 ezer ft-ot fizetnek.

     Kedvelés

     1. Tünde szerint:

      Mit mondjak, aki ilyenre befizet, az meg is érdemli, hogy erre szórja a pénzét.

      Kedvelés

      1. szerendipity szerint:

       :)))))))) És csak abból tudod, amit meséltem. Hát ha még ott lettél volna az előadáson, akkor milyen véleményed lenne. 😀

       Kedvelés

       1. Tünde szerint:

        Olyan pénz nincs, h a drága időmet ilyen hókuszpókuszokra pazaroljam 😀

        Kedvelés

 3. Tünde szerint:

  Szerintem mert te már fizettél a szolgáltatásaiért, azért nem kapsz annyi levelet. Én még nem 🙂 és mivel nem győzött meg nem is tervezek a közeljövőben. Ezekszerint a néni szegmentált adatbázissal dolgozik, ami a hírleveleit illeti 😀

  Kedvelés

 4. Tünde szerint:

  Spam levelek szempontjából én pont így jártam Mihaela Stroe-val (vel? nem tudom, hogy ejti a nevét). Ajánlatodra feliratkoztam az ingyenes könyvecskéjére, és utána naponta kétszer is érkeztek a hírlevelei. Nem zavar, ha küld, hiszen ezért adtam meg az e-mail címemet, de ne naponta 2-őt, 2 naponta 1 még elmegy. Ezért sajnos nem “lettünk barátnők”, leiratkoztam a hírleveleiről, még akkor is, ha olyan jó abban, amit csinál.

  A Piroska úros történethez csak annyit, hogy ha akkora nagy szaki és karizmatikus személyiség, több lájkot vártam volna el FB-n, mint 454 (gondolom ő is). Amúgy még van jó néhány hozzá hasonló emberke, akik ilyen szinten nyomják, nálunk is Magyarországon is, csak ők a marketing területén utaznak.

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Tényleg, eszembe sem jutott, hogy megnézzem a FBn Piroska urat. 🙂 Komolyan spamelt Mihaela? Én is fel vagyok iratkozva, de nem kaptam semmit napok óta. És mióta fent vagyok talán összesen pár levél volt, mindig a webináriumok előtt és nagyjából ennyi. Furcsa. Sajnálom. :-s

   Kedvelés

 5. Borsos István szerint:

  Ilyen előzmények után én nem mentem volna el a képzésre, mert emberünk jó korán lejáratta magát. Egyrészt az email áradat, másrészt, hogy meghatározta, hogy milyen körülmények között mehetsz. Brr. Úgy tűnik, hogy egyre több ilyen személyiségfejlesztő tréning lesz, de az oktatók nem képződnek hozzá.

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Ha ingyenes előadás lett volna vagy még ha én fizettem volna ki, valószínűleg végül nem megyek. De mivel befizették helyettem, nem lehetett kihagyni. Végül is nem bánom, mert tanultam belőle. Sok mindent az emberekről. 🙂

   Kedvelés

 6. Reka szerint:

  Nagyon kivancsi vagyok, hogy vegul mivel indokolta Piroska (szegeny, ezzel a nevvel szaladgalni 🙂 ) hogy 1. parfumot nem hasznalhatsz , 2. nem hasznalhatod a gyogyszreidet. Ettol szerintem egy orvos kiakadna, mert pl. az antidepresszans nem szabad 24 orara sem abbahagyni. Csunya elvonasi tunetekkel tud jarni, es a parfum lesz a legkisebb bajod. Plusz, a Zeigarnik effektusrol mar eddig is tudtam. Mennyire erte meg ez az egesz, ugy ertem, ha valaki maganszemelykent megy el, vagy pl bejelenti a ceget? Egyebkent a cim is hulyen hangzik…:)

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   A legrosszabb, hogy egy ilyen névvel mindenki de mindenki megjegyez. Én is abban bíztam, hogy bár agyrémek a feltételei a parfümről s a gyógyszerekről, de biztosan lesz rá valami apropó vagy elmagyarázza az előadáson, hogy miért írta. Nem esett szó róla. Gáz. Nem lettem okosabb, csak hallottam pár érdekes dolgot, ittam két jó kávét és volt miről írjak egy bejegyzést. :)))

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.