Tüdőgyulladás

Istvánt a héten tüdőgyulladással diagnosztizálta a családorvos. Igaza lehet, mert kegyetlenül köhög mióta hazakerült Kazahsztánból. Bízom benne, hogy a felírt (és beszedett) antibiotikumok – igen, sörrel való leöblítés nélkül is, pedig tudom, hogy BL döntő következik – segíteni fognak, és hamar helyrejön. Hála Istennek Pocoknál csak a szokásos nátha áll fenn, mert kicsi embernél veszélyes volna a tüdőgyulladás.

Szóval István köhög kegyetlenül reggel-délben-este-éjjel, nekem pedig egyszer csak szörnyű kép villant a szemem elé. Kicsit olyan volt, mint a filmekben az összevágott jelenetek, de mentes minden giccs-faktortól. Az jutott eszembe, amikor Édesapámat hallottam ugyanilyen csúnyán és fojtogatón köhögni éveken át. Akkor gondoltam arra minden egyes alkalommal, hogy ez nem jó, hogy ebből még baj lesz. Gyerekként jó nagy teher ezzel a gondolattal élni nap mint nap. Arról nem is beszélve, hogy az milyen nagy teher, hogy az elmúlt 15 évben (kimondani is szörnyű), még az sem adatott meg, hogy ezzel a gondolattal éljünk nap mint nap. Volt helyette más: magány, magára-maradottság, árvaság, küzdelem, szegénység, elkeseredettség, megválaszolatlan kérdések a levegőben.

Szülőként mélységesen és visszavonhatatlanul elítélem azt a szülőt, aki nem látja be, hogy a dohányzás megöli a családját. Akinek fontosabb a napi adag, mint a gyerekei tüdejének a tisztasága, aki a rengeteg pénzt inkább elfüstöli, mint hogy kiránduljanak belőle… Az ember próbáljon ki mindent, éljen öntörvényűen és szabadon kamaszként, fiatalként, házasként. De a Gyerek mindent megváltoztat. Kötelező! Igen, millió más veszélyes dolog van a világon. Tudom, hogy baj lehet, mégis kimegyek az ajtón, beülök az autóba, beszedem a gyógyszert (vagy nem szedem be a gyógyszert), megiszom a lájtos kólát, nem eszem elég rostot, felszállok a gépre, ha nagyon muszáj, bár reszket a gatyám stb. DE igyekszem, és ami elkerülhető, azt elkerülöm. A cigaretta nem hegymászás: nem jár érte dicsőség (bár némi boldogsághormon talán… ki tudja).

Nekem nagyon hiányzik az Édesapám, ezért apák, legyetek apák! (És igyatok narancslevet!) Így!

Beágyaznám, de nem működik, úgyhogy klikk ide egy csodaszép videóért, melynek szinte-szinte le is lőttem a poénját…

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.